We worden de dag van vandaag meer en meer geconfronteerd met de noodzaak van energiezuinig wonen. Niet enkel het milieu vaart er wel bij, ook onze portefeuille merkt aan het einde van de rit een opmerkelijk verschil. Maar spaarzamer wonen: hoe doe je dat? Onderstaande tips helpen je alvast op weg om enkele stappen in de juiste richting te zetten.
Start met een betere isolatie
Warmteverlies is één van de belangrijkste redenen voor heel wat extra energiekosten. Je kan er natuurlijk voor kiezen je hele huis te laten isoleren door een vakman. Maar, ook wanneer je niet over die mogelijkheid beschikt, zijn er zeker opties om spaarzamer te wonen. Check je huis grondig op spleten en kieren en probeer deze zoveel mogelijk te dichten. Bij ramen en deuren doe je dat zeer eenvoudig door het plaatsen van een tochtstrip.
Bespaar op verlichting
Een tweede boosdoener van overbodig energieverbruik is de verlichting. We staan er vaak niet bij stil, maar de meeste mensen vergeten regelmatig wel eens het licht uit te schakelen alvorens de ruimte te verlaten. Door je aandacht hier extra op te vestigen kan je al heel wat uitsparen. Wil je het net iets grondiger aanpakken? Probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van kleinere verlichting en vermijd grote lichten. Denk hierbij aan een bureaulamp of nachtlampje. Verder vervang je best je oude halogeen- of gloeilampen door energiezuinige LED-verlichting.
Wees je bewust van sluipverbruikers
Heel wat apparaten in je woning verbruiken ook na het uitschakelen nog de nodige energie. Ze worden immers vaak niet echt ‘uitgeschakeld’, maar in een soort slaapmodus gezet. Gemiddeld kost het zogehete sluipverbruik van deze apparaten je al gauw 100€ per jaar. Je doet er dus goed aan een apparaat volledig uit te schakelen wanneer je deze voor langere tijd niet gebruikt. Wil je nog een stapje verder gaan dan kan je gebruik maken van zogenaamde ‘slimme’ stekkerdozen. Deze stekkerdozen schakelen de toestellen automatisch aan en uit.
Minder waterverbruik
Ook het verwarmen van water kost de nodige energie. Een grote boosdoener hierbij is de douche. Gemiddeld verbruikt de douche maar liefst 80% van het warme water in gezinnen. Wil je starten met het minderen van waterverbruik dan is de douche een prima uitgangspunt. Een waterbesparende douchekop is in dat geval een onmisbaar hulpmiddel. In plaats van negen liter water per minuut laat de waterbesparende douchekop maar zeven liter water door. Ga je liever meteen voor een flinke besparing? Een zonneboiler plaatsen, bespaard je heel wat energie. Gemiddeld bespaar je de helft van de energie die noodzakelijk is voor het omzetten naar warm water.
Een graadje lager
Tot slot is er nog de tip om je thermostaat één graad lager te plaatsen. Jijzelf voelt er weinig verschil van, maar het verschil op jaarbasis is aanzienlijk. Natuurlijk kan je ook steeds kiezen voor de slimme thermostaat. Hij doet al het werk voor jou en bespaart je zo een 150€ op jaarbasis.