Dit moet je weten over de autoverzekering

Het is tegenwoordig ontzettend belangrijk dat je een verzekering hebt. Vooral in het verkeer. Het wordt alleen nog maar drukker, steeds meer voertuigen zijn er op de straat te vinden. En daarbij komen ook nog eens obstakels die lastig te zien zijn, noem het maar op. Maar waarom is het dan zo belangrijk dat mijn auto verzekerd is? Het voornaamste is je eigen veiligheid en die van jouw inzittenden. Het is volgens een wet van de Europese Unie daarom verplicht om slachtoffers van verkeersongevallen van motorrijtuigen te beschermen. Dit wordt geregeld middels een verplichte aansprakelijkheidsverzekering en in België dient deze een ongelimiteerde dekking te hebben voor veroorzaakte schade. Let heel goed op, het niet nakomen van de verzekeringsplicht is dus strafbaar! Het bewijs dat je voertuig verzekerd is, vind je in je groene kaart. Na het afsluiten van je autoverzekering stuurt de verzekeringsmaatschappij deze naar jouw thuisadres. Bewaar deze dus goed en neem hem mee als je het verkeer in gaat!
Indien je geen autoverzekering hebt, is het van groot belang dat je de schade aan je eigen voertuig en die van de andere kunt betalen. Want bij een ongeval kunnen de schadekosten al heel snel oplopen! Daarbij dien je ook nog een boete te betalen.

Dit moet je weten over de autoverzekering
© Pixabay.com

Voldoende keuze in alle prijsklassen

Het is begrijpelijk dat niet iedereen de meest peperdure autoverzekering kan veroorloven. In België is er voldoende aanbod van verzekeringsmaatschappijen die voor een schappelijke prijs een verzekering met je kunnen afspreken. Het voornaamste bij jouw autoverzekering is dat je burgerlijke aansprakelijkheid verplicht is. Dit wil zeggen dat de kosten aan de schade van je eigen voertuig nog niet gedekt zijn. Hiervoor is een aanvullende verzekering mogelijk, ook wel de omnium-verzekering. Hier kun je dus al geld in besparen, maar als de schade aan je eigen zo significant groot is, kan dit wel eens nadelig uitpakken. Verder is het bedrag van je verzekering afhankelijk van je leeftijd en het vermogen van het voertuig, plus het aantal ongevallen in het verleden. Des te ouder je wordt (dus des te meer rijervaring je hebt) en des te minder ongevallen waar jij in de fout zat, des te lager je maandpremie van je verzekering.

Dit moet je weten over de autoverzekerin
© Pixabay.com

Nederland of België?

Waar kan ik mijn auto het beste verzekeren? Ik vind de premie in België namelijk ontzettend hoog en ik vraag mij af of dit in Nederland ook zo is? Aangezien ik in het grensgebied gewoon ben ik ook wel vaker op Nederlands grondgebied te vinden, dus het lijkt me een logische keuze? Er zit een kern van waarheid in bovenstaand verhaal maar er zit ook een addertje onder het gras. Het klopt inderdaad dat in Nederland de autoverzekeringen goedkoper zijn, dit komt omdat daar maar 7% van de premie belast wordt en in België over de 20%. Daarom zijn in België de premies hoger. Aan de andere kant, zijn de uitbetalingen in geval van schade in België hoger dan in onze buurlanden, plus ze worden sneller uitbetaald. Je zou zomaar de grens over kunnen rijden en in Nederland een autoverzekering kunnen afsluiten. Dit zal dan wel moeten bij een maatschappij die is erkend door de Nationale Bank van België. Die inspecteren of de buitenlandse maatschappijen zich houden aan de Belgische wetgeving.

1 reactie op “Dit moet je weten over de autoverzekering

  1. Wat een goede blogpost! Het klopt inderdaad dat een autoverzekering verplicht is. Wij raden onze klanten altijd aan om direct na het aanschaffen van een auto een verzekering af te sluiten. Hiermee beschermt u niet alleen uzelf, maar ook andere om u heen.

    Groetjes,
    Anne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *