Maak een reis door de wondere wereld van wijn!

Wie de eerste stappen in de wijnwereld zet, wordt geconfronteerd met een rijke variëteit om uit te kiezen. Welke wijnen je ook kiest, het is altijd een kennismaking met een pallet aan smaken, aroma’s en kleuren. Wijnen proeven en leren kennen is dan ook een ware ontdekkingstocht voor iedereen die zich wil verdiepen in hun weelderige rijkdom. Enkele tips.

© Pexels.com

Oorsprong

De precieze herkomst van de wijnbouw achterhalen is een hele klus. Dat de geschiedenis van wijn duizenden jaren teruggaat, is een feit. Dat het ook altijd een ode is geweest aan de rijke cultuur en gelijk staat aan gezelligheid en lekker eten, staat vast. Bovendien is wijn vaak symbolisch verbonden aan kunst en religie met verschillende betekenissen.

Kleur bekennen

Geef je smaakpapillen alle kansen en spreek je zintuigen aan wanneer je op zoek gaat naar wijnen die op jouw favorietenlijstje komen te staan. Ga je voor witte, rosé of rode wijn? Het is alvast de eerste keuze die je moet maken. Hou je van een volle smaak, dan zou je misschien intuïtief kiezen voor rode wijn. Toch is niets minder waar want er zijn ook heuse smaakbommetjes in droge witte wijn te ontdekken. Toetsen van peer en appel zorgen voor een volle smaak met de nodige frisheid en laten je genieten van een heerlijke kwaliteitsvolle witte wijn. Gun jezelf af en toe een proefmoment bij een lekkere maaltijd en leer zo gaandeweg de wijnen kiezen die jou het beste liggen. Noteer je favoriete wijnen in een wijnboekje. Dat laatste is trouwens een absolute aanrader om jouw favoriete wijnhuizen niet te vergeten. 

Avondritueel

Ben je niet altijd gewonnen voor een wijntje bij de maaltijd, dan kun je ’s avonds een moment voorzien om volop te genieten van de smaaksensaties die wijn je te bieden heeft. Ben je een liefhebber van een zwaardere rode wijn, dan kies je voor een lekkere bordeaux terwijl je een goed boek leest of een favoriete serie bekijkt. Ben je eerder een zoetekauw, dan moet je zeker eens een zoete wijn proeven. Aangezien de druiven pas later worden geoogst en zo een rijkdom aan suikers bevatten, is deze wijn perfect als dessert maar evengoed een welgekomen aperitief. De accenten van honing, gekonfijt fruit en bloemige toetsen zorgen voor een mooie afdronk. Zeker eens op je verlanglijstje zetten, dus!

© Pexels.com

Leren proeven

Ontdek klassieke Franse wijnen en nieuwe wereldwijnen met een bijzonder verhaal. Leer het wijnhuis kennen, ontdek het smaakpalet en benoem de kenmerken die de wijn typeren. Alleen of met vrienden, met of zonder een wijncursus … wijn proeven is een fijne activiteit. Zo ben je op weg om een echte kenner te worden.  Heerlijk, toch!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *