Sparen of beleggen?

Een vraag die bij redelijk wat mensen speelt is de vraag of het beter is om te sparen, of om juist te beleggen. Dit is in principe maar net afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren. Beide hebben ze uiteraard hun voordelen, alleen brengt de ene op een langere termijn meer kansen met zich mee dat je een groot bedrag hebt. De keuze sparen of beleggen is een keuze die je zou moeten maken op basis van je eigen wensen en voorkeuren. Hieronder lees je meer over sparen en ook over beleggen.

Sparen of beleggen
© Pixabay.com

Voordelen sparen
Sparen heeft uiteraard bepaalde voordelen. Veel mensen kiezen ervoor van hun standaard inkomen iedere maand een bepaald bedrag opzij te leggen. Dit bedrag is vaak een klein deel van hun totale inkomsten. Het voordeel hiervan is dat je in principe vrijwel altijd weet waar je aan toe bent. Je kunt in de meeste gevallen al een jaar van te voren berekenen, hoeveel euro er over een jaar op je spaarrekening zal staan en wat je vermogen zal zijn. Ook weet je als je gaat sparen altijd wat je kunt uitgeven. Eigenlijk heb je een standaard waar je je aanhoudt en er zijn bijna geen risico’s die sparen met zich meebrengt. Je werkt een maand, krijgt een bepaald bedrag uitbetaald, je geeft een deel uit aan vaste lasten, een deel aan je eigen keuze en je legt een ander deel opzij. Van echt vooruitgang is geen sprake, maar van risico’s ook niet.

Voordelen beleggen
Wanneer je gaat beleggen weet je niet waar je aan toe bent. Wel is de kans een stuk groter dat je binnenkort een relatief hoog bedrag op je rekening hebt staan, maar dit brengt ook de nodige risico’s met zich mee. Wanneer je gaat beleggen is het gene wat je kunt doen bijvoorbeeld een bepaald bedrag investeren in een bedrijf. Als dit bedrijf dan successen boekt wordt jouw bedrag een stuk hoger. Je kunt dan als je een klein bedrag hebt ingelegd een bedrag dat een stuk groter is terugkrijgen na bijvoorbeeld een paar maanden. Het risico is wel dat als dit bedrijf ineens in een dalende lijn terecht komt, het bedrag dat je geïnvesteerd hebt ook verloren kan gaan. Met beleggen neem je dus een risico en kan het zijn dat je het bedrag dat je inlegt verliest, maar je kunt ook binnen een mum van tijd over een groot vermogen beschikken.

Sparen of belegge
© Pixabay.com

Welke kies je?
Of je er zelf voor kiest te sparen of beleggen is afhankelijk van jezelf. Indien je de ambitie hebt financiële vrijheid te bereiken, is beleggen zeker de betere optie. Zo kun je over een tijdje financieel vrij zijn. Met sparen is dit een stuk lastiger, omdat je simpelweg moet blijven werken om geld opzij te kunnen leggen. Als je geen ambitie hebt om financieel vrij te worden, maar wel steeds iets meer geld opzij wilt hebben, al is dit maar een paar honderd euro per maand, dan kun je er beter voor kiezen te sparen zonder risico’s te nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *