Je bent wettelijk verplicht om je bij een ziekenfonds aan te sluiten, maar het al dan niet afsluiten van een hospitalisatieverzekering is je eigen keus. Toch wordt het nemen van deze aanvullende verzekering bij je ziekteverzekering sterk aangeraden. Wat vergoedt de hospitalisatieverzekering en wat mag je ervan verwachten?
Wat is een hospitalisatieverzekering?
Een hospitalisatieverzekering zorgt ervoor dat jij niet voor kosten hoeft op te draaien, wanneer je (onverwacht) in het ziekenhuis wordt opgenomen. Je kunt een beroep doen op de verzekering, wanneer je te maken hebt met daghospitalisatie, maar ook langdurige opnames worden vergoed. Natuurlijk heb je al de verplichte ziekteverzekering afgesloten, maar deze vergoedt bijvoorbeeld niet een bezoek aan een specialist. Bovendien wordt een ziekenhuisopname vaak maar gedeeltelijk vergoed. Dit kan resulteren in zeer hoge kosten, soms wel duizenden euro’s, die je voor je rekening moet nemen. Om die reden wordt een hospitalisatieverzekering sterk aangeraden.
Wat dekt een hospitalisatieverzekering precies?
Wat de hospitalisatieverzekering dekt, hangt onder andere af van de verzekeraar. Ieder aanbieder heeft namelijk zo zijn eigen dekkingen en formules. Vaak is voor- en nazorg wel inbegrepen, waardoor de verzekeraar onder andere de administratieve kosten voor zijn rekening neemt. Andere verzekeringen nemen in hun clausule op dat bijstand niet enkel in België, maar ook in het buiteland geleverd wordt. Omdat de polissen van verschillende hospitalisatieverzekeringen sterk kunnen verschillen, is het aan te raden om de verschillende verzekeringen eerst goed met elkaar te vergelijken alvorens een keus te maken.
Waar sluit je een hospitalisatieverzekering af?
Je kunt ervoor kiezen om je ziekenfonds of een privéverzekeraar te benaderen, wanneer je een hospitalisatieverzekering wilt afsluiten. In de regel kun je bij een privéverzekeraar meer dekking verwachten. Zij vergoeden namelijk over het algemeen 100% van de overige ziekenhuiskosten. Hoeveel je kwijt bent aan de premie verschilt sterk per aanbieder. Probeer de kosten en dekkingen nauwkeurig tegen elkaar af te wegen, wanneer je overweegt welke verzekering het beste bij je past. Houd er rekening mee dat ook je leeftijd een rol speelt. De premie zal namelijk stijgen met je leeftijd. Wanneer je een bepaalde leeftijd gepasseerd bent, kan het zelfs steeds lastiger worden om een hospitalisatieverzekering af te sluiten. Na je 69ste levensjaar is het niet langer mogelijk om deze verzekering aan te gaan. Ook kan een aanbieder je weigeren op basis van een vragenlijst die je moet invullen die betrekking heeft op je gezondheid.
Welke verzekering is nu de beste?
Omdat hospitalisatieverzekeringen zo verschillend zijn, is het onmogelijk om de beste aan te wijzen. Bovendien hangt het antwoord op deze vraag ook af van jouw behoeftes. Jouw gezondheidstoestand en je leeftijd zullen namelijk een belangrijke rol spelen in je overweging van een bepaalde verzekering. Daarnaast zul je moeten afwegen of je graag een volledige dekking wilt hebben en daar maandelijks een hogere premie voor overhebt of dat je toch liever wat meer risico neemt voor een scherpe prijs. Het belangrijkste is dat je kijkt welke verzekering bij je past en welke dekkingen je belangrijk vindt om vervolgens de prijzen van verschillende aanbieders te vergelijken.