Alles wat je moet weten over de ziekteverzekering

De ziekteverzekering is een verzekering waar iedere burger recht op heeft. Sterker nog, verzekerd zijn is verplicht. Dit betekent dat iedereen die woonachtig is in België, verplicht een verzekering afgesloten moet hebben met minimaal een basisverzekering. Dit brengt met zich mee dat je maandelijks verplicht bent een premie te betalen aan de verzekering. Je bent vrij in de keuze bij welke verzekering je dit doet. Ook heb je het recht hier extra’s aan toe te voegen, zoals wat extra tandarts- of fysiotherapie beurten. Wanneer je een ziekteverzekering hebt, heb je als je ziek wordt recht op zorg.

Alles wat je moet weten over de ziekteverzekering
© Pixabay.com

Plichten en rechten bij het verzekeren
Zoals gezegd ben je als burger zijnde verplicht een ziekteverzekering af te sluiten. Dit wordt ook wel een basisverzekering genoemd. Wanneer er wordt gezegd dat je verplicht bent deze verzekering af te sluiten, wordt daar uiteraard ook mee bedoelt dat je als burger verplicht bent maandelijks een premie te betalen. Je hebt het recht zelf te kiezen bij welke verzekering je dit doet. Een verzekering mag jou niet weigeren om een bepaalde reden. Iedereen dient vanuit de kant van de verzekering gelijk behandelt te worden en daarnaast mag je ook niet geweigerd worden voor een verzekering omdat je bijvoorbeeld niet in optimale toestand bent qua gezondheid. Ook je eigen inkomen mag geen invloed hebben. Daarnaast is het grootste recht dat je uiteraard hebt zorg. De verzekering is net zoals dat jij verplicht bent een premie te betalen, verplicht om jou te voorzien van dekking tegen bepaalde kosten. Wel komt er een eigen risico bij kijken.

Alles wat je moet weten over de ziekteverzekerin
© Pixabay.com

Het basispakket ziekteverzekering
In een basisverzekering zitten diverse zaken. De zaken die hieronder vallen zijn zaken die jouw verzekering dient te vergoeden indien je hier behoefte aan hebt in verband met bijvoorbeeld je gezondheid. Onder de basisverzekering valt je huisarts, specialistische zorg die eventueel nodig kan zijn, geestelijke gezondheidszorg, verloskundige zorg in het geval van zwangerschap, zintuiglijk gehandicaptenzorg, zorg indien je gaat stoppen met roken, revalidatie op geriatrisch gebied, maar ook paramedische zorg. Onder paramedische zorg valt bijvoorbeeld de fysio, maar ook logopedie. Verder valt ook mondzorg onder de basisverzekering waar je een maandelijkse premie voor betaalt. Ook eventuele geneesmiddelen in de vorm van medicijnen vallen onder je verzekering. In het basispakket ontbreken uiteraard vervoer en verblijf ook niet, die erg belangrijk kunnen zijn in bepaalde situaties. Tevens ben je verzekerd in een basisverzekering tegen kraamzorg, verpleging en verzorging, dieetpreparaten en hulpmiddelenzorg. Het is echter wel zo dat er vaak bepaalde specifieke voorwaarden bij kijken komen. Deze kunnen bij ieder specifiek onderdeel verschillen en ook kunnen deze verschillen per verzekeraar. Het is daarom van belang dat je bij het kiezen van je eigen verzekering rekening houdt met deze zaken, zodat je niet achteraf ineens niet gedekt of niet volledig gedekt blijkt te zijn tegen bepaalde kosten. Mondzorg en de fysio zijn voorbeelden van zaken die meestal niet volledig, maar slechts deels worden vergoedt in de ziekteverzekering basispakket. Houdt hier dus ten alle tijden rekening mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *