Zelf tegels plaatsen? Dit moet je weten!

Een oude woning die je wil renoveren? Een renovatie kost ontzettend veel geld, dus dan wil je zoveel mogelijk kosten besparen, niet? Wat je zelf doet, doe je beter, wordt wel eens gezegd. Maar alle werkzaamheden die je niet aan vakmannen moet besteden en zelf uitvoert, zijn ook veel goedkoper. Je moet immers enkel voor het materiaal betalen. Een klusje dat je makkelijk zelf kan doen is betegelen. De badkamer kan je van boven tot onder betegelen of je kan in de keuken zelf de tegels tegen de spatwand aanbrengen. Met deze tips wordt dat een fluitje van een cent!

© Pixabay.com

Binnen of buiten?

In de eerste plaats bekijk je de ruimte waar je de tegels zal leggen: binnen of buiten? Afhankelijk daarvan heb je een heel ander soort tegel nodig. Een buitentegel moet bestand zijn tegen vorst en UV-stralen en mag bijna geen water absorberen. Zoek je tegels die niet te veel onderhoud vragen? Ga dan voor keramiek. Tegels gemaakt uit deze materie hebben geen last van groene aanslag, kunnen goed tegen vriestemperaturen en en komt vrijwel geen vocht of vuil in. 

Grote of kleine tegels

Welk formaat van tegels moet je kiezen? We gaan er vanuit dat een grote tegel een ruimte ook automatisch vergroot. Dat is niet per se zo, het is vooral belangrijk om eerst de ruimte goed af te meten en dan te bekijken welke tegels je het mooist vindt en dat je ook kijkt naar het praktische aspect. Voor een badkamer kiezen mensen meestal grote tegels, omdat er zo minder voegen zijn die je regelmatig moet schoonmaken. Als je mozaïektegels in de douche plaatst, zul je heel wat meer onderhoudswerk hebben. Nog een populaire keuze: Marokkaanse tegels of zelliges in de keuken en meer specifiek tegen de spatwand. Deze tegels zijn handgemaakt, wat elke tegel uniek maakt. 

© Pixabay.com

Tegels plaatsen

Voor je de tegels op de grond legt, maak je eerst een legplan om in te schatten hoe je de tegels moet leggen. Maak de nodige berekeningen in functie van de oppervlakte om te weten hoeveel tegels je nodig hebt. Vervolgens bereid je de ondergrond voor, die vooral vlak, hard en stabiel moet zijn. Daarna kan je beginnen tegelen. Om zeker te zijn dat de afstand tussen de tegels overal gelijk is, gebruik je tegel clips. Zo krijg je niet alleen dezelfde voegbreedte, maar verdwijnt ook het hoogteverschil tussen de tegels. Ga je voor een spie-systeem of gebruik je toch liever een draaisysteem van Helix? Welke keuze je ook maakt, nivelleersysteem zorgen voor het beste resultaat zodat jij optimaal kan genieten van een mooi betegelde ruimte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *