Hoe je de juiste dakbedekking kiest

Het lijkt een vraag waar niet veel mensen bij stilstaan… tot je een huis bouwt: wat voor dakbedekking wil je? Niet zo simpel om een antwoord op te geven. Wij geven je een korte samenvatting van de verschillende soorten, met bij elk de voor- en nadelen.

© Pixabay.com

Dakplaten

We starten bij dakplaten, die steeds populairder beginnen worden. Je hebt 3 vormen:

  • Golfplaten: deze hebben een golvende vorm en vind je vaak bij schuren of een garage en worden gemaakt van kunststof of staal
  • Trapezium dakplaten: zien eruit zoals golfplaten maar dan in de vorm van een trapezium.
  • Dakpanplaten: Dakplaten met het uitzicht van een dakpan.

Dakplaten hebben veel voordelen, zo zijn ze heel goedkoop en zijn ze qua prijs/kwaliteit één van de beste opties. Ze gaan lang mee, zijn eenvoudig te plaatsen en zijn goed bestand tegen invloeden van buitenaf. Wil je dus bijvoorbeeld een alternatief op een dakpan, maar wel dezelfde look? Kies dan voor dakpanplaten.

Dakshingles

Dakshingles worden vaak gebruikt voor tuinhuizen, schuren, carports, … Maar wist je dat je ze ook kan gebruiken als dakbedekking voor je woning? Dit heeft natuurlijk ook voor- en nadelen met zich mee. Zo zijn zijn dakshingles heel betaalbaar, geluidsisolerend en is er  een breed aanbod aan kleuren. Dakshingles kan je dus het meest naar je eigen smaak personaliseren. Helaas hebben ze een beperkte levensduur ten opzichte van de alternatieven, maar je kan ze wel eenvoudig zelf plaatsen. Zo heb je dakshingles die zelfklevend zijn en dus niet veel expertise nodig hebben om ze te monteren.

© Pixabay.com

Dakpannen 

Wie liever voor een klassieke optie gaat en niet voor de gemakkelijkheid van dakshingles gaat, kan kiezen voor dakpannen. Dit is veruit de populairste vorm van dakbedekking. Logisch ook, aangezien ze toch wel wat voordelen hebben. Zo gaan ze gemakkelijk 30 jaar mee en zijn eenvoudig te plaatsen door een vakman. Je hebt zowel betonnen dakpannen, als keramische. Betonnen dakpannen zijn beter voor het milieu, aangezien deze niet gebakken moeten worden, wat zorgt voor een milieuvriendelijker productieproces. De keramische vorm heeft dan wel een meer authentieke look.

Rieten daken

Je ziet het minder en minder in het straatbeeld, maar toch blijft het één van de mooiere vormen van dakbedekking. Rieten daken zijn charmant en stralen gezelligheid uit. Hoewel dit er prachtig uitziet, brengt het toch wel wat nadelen met zich mee. Zo moet je naast het opletten voor het brandgevaar, je rieten dak grondig onderhouden. Als je dit niet doet zal er al gauw een hele moslaag op je dak zitten en begint het dak te rotten. Frequent onderhouden is de boodschap!

Nu we je wat uitleg hebben gegeven over de verschillende vormen van dakbedekking is de keuze aan jou. Welke soort kies je?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *