Wat heb je nodig om je dak waterdicht te maken?

Wanneer je je dak wil renoveren of laten vernieuwen, moet je er nadien natuurlijk ook voor zorgen dat je dak waterdicht is. Er bestaan verschillende soorten dakbedekking, maar de laatste jaren is EPDM dakbedekking meer en meer naar de voorgrond gekomen. Dit soort dakbedekking bestaat al lang maar is de laatste jaren pas echt populair geworden.

© Pixabay.com

Wat is EPDM dakbedekking?

EPDM is een folie dat bestaat uit rubber. De grondstoffen van deze rubber zijn Ethyleen, Propyleen, Dieen en Monomeer. Dit soort dakbedekking heeft verschillende voordelen. Doordat deze folie niet in rollen van een meter worden aangebracht, zijn er geen naden in deze dakbedekking. Naden zijn altijd extra gevoelig voor scheuren wat kan leiden tot lekkages. Een EPDM dakbedekking zorgt er dus voor dat je dak meteen waterdicht is. Bovendien is het ook wortelwerend, het is dus de ideale basis om een groen dak te plaatsen.

Daarnaast heeft dit soort dakbedekking een grote elasticiteit. Het kan in de zomer onder de warmte dus uitzetten zonder problemen. Ook dan is er geen reden om je zorgen te maken over scheuren of gaten. Het is bovendien ook resistent aan hevige temperatuurverschillen, wat ook altijd handig is in het Belgische klimaat.

Verschillende soorten dakbedekking moeten gebrand worden op je dak. Dat is bij EPDM niet het geval. Het is dus een stuk veiliger om te plaatsen. Ben je je dak aan het renoveren? Je hoeft je oude roofing ook niet te verwijderen. De EPDM kan er gewoon over geplaatst worden.

© Pixabay.com

Benodigdheden om een EPDM dak te plaatsen

Voor het aanleggen van een EPDM dak heb je eigenlijk niet zo heel veel benodigdheden nodig. Het belangrijkste is natuurlijk de EPDM lijm. Je hebt twee soorten EPDM lijm: bodemlijm en contactlijm. De contactlijm wordt gebruik om hoeken of opstaande randen vast te lijmen. Voorbeelden zijn schoorstenen, koepels, … Belangrijk om te weten is dat er zowel lijm op de ondergrond als op de dakbedekking moet aangebracht worden. Wordt dit bijvoorbeeld enkel maar op de ondergrond gedaan, dan zal de dakbedekking niet blijven plakken.

De bodemlijm mag absoluut niet gebruikt worden voor opstaande randen. Dit soort lijm blijft namelijk langer week waardoor de dakbedekking van de opstaande randen zou kunnen gaan glijden. In tegenstelling tot de contactlijm, moet de bodemlijm ook maar enkel op de ondergrond worden aangebracht. Deze lijm kan ook op tal van verschillende ondergronden aangebracht worden. Denk maar aan hout, isolatie of beton.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *