Hoe kies je een vloer die past bij de stijl van je huis?

Een harmonieuze en geslaagde inrichting kan niet voorbijgaan aan de juiste combinatie van wand- en vloerbedekking. De verschillende meubelcomponenten moeten namelijk niet alleen bij elkaar passen, maar ook bij de vloeren, de inrichting en de wanden. Kleuren, tinten en patronen zijn slechts enkele van de elementen waarmee je best rekening houdt wanneer je je voorstelt hoe de kamer eruit zal zien nadat de laatste hand is gelegd aan de afwerking en het meubilair is geplaatst. En de keuze van de vloer is daarbij cruciaal.

© Pixabay.com

Waarom de keuze van je vloer zo belangrijk is

Omdat dit één van de grootste oppervlakken van je huis vormt natuurlijk! De keuze van vloerbedekking in de keuken of badkamer valt bijna altijd op keramisch parket of vloertegels. Dit is niet alleen mooi, maar ook erg praktisch. Kies daarbij ook vooral goed welke stijl je wil om zo de juiste combinatie tussen parket in je huis en vloertegels te vinden. Hoe je beide kunt combineren, vertellen we je hieronder!

De moderne keuken

In vergelijking met vroeger, worden moderne keukens niet meer overal betegeld. Het gebruik van tegels is bijna altijd beperkt tot het keukengedeelte. De hoofdzakelijke reden hiervoor is om de vloer en wand te beschermen tegen waterdruppels en vuilvlekken, maar ook om een ruimte die anders misschien saai zou zijn, op te waarderen. Of je nu kiest voor keramisch parket of keramische vloertegels in de keuken, beide zijn enorm praktisch. Zorg er daarom vooral voor dat je vloertegels tussen de kasten en de bovenkasten van het keukenblok daarbij passen. Houd allereerst rekening met de gekozen stijl voor de inrichting en afwerking van de hele kamer. Ga je voor klassiek, modern, vintage, rustiek of iets anders? Ten tweede moeten vloertegels best ook harmonieus integreren met het meubilair. Dat is zeker niet altijd gemakkelijk, maar absoluut haalbaar. Afhankelijk van de kleuren die je kiest voor de vloeren en meubels, kan je gaan voor een ton-sur-ton combinatie, of kiezen voor een contrasterende tegel in een neutrale kleur.

Harmonieuze badkamer

In tegenstelling tot de keuken is de badkamer de enige ruimte in het huis waar de wanden en de vloer best gelijkmatig betegeld zijn, tot op een hoogte van ongeveer twee meter van de grond. Aangezien het om een “beschermende” bedekking gaat, worden de tegels op het metselwerk aangebracht ter bescherming tegen waterdruppels, condensatie en vochtigheid. Om dezelfde reden wordt de voorkeur gegeven aan een keramische vloer of vloertegels, omdat deze bestand zijn tegen waterabsorptie. Vaak geven mensen de voorkeur aan een lichte vloer zodat de ruimte niet verkleind wordt maar iets groter oogt. Wil je toch een houtlook vloer in je badkamer verwerken? Dan ben je gebaat bij keramisch parket, aangezien het een keramische tegel (die eruit ziet als houten parket) betreft die bestand is tegen vocht, terwijl een houten vloer dat niet is.

© Pixabay.com

De woonkamer van 2021

In de woonkamer neemt de populariteit van keramisch parket de laatste jaren toe. Reden hiervoor is de duurzaamheid en robuustheid van de tegel, gecombineerd met de houtlook. Een voordeel van keramisch parket? Het is veel praktischer als je kinderen hebt. Stel, je kindje laat chips op de vloer vallen trapt erop. Bij een keramische tegel is dat niet zo erg als je het tijdig opkuist. Maar bij een parketvloer kan dat dramatisch zijn omdat het vet van de chips in je vloer trekt en een vieze vetplek geeft die er achterna lastig uitgaat. Verder is het onderhoud een groot voordeel. Parket moet je elk jaar een groot onderhoud geven, terwijl een keramische tegel gewoon regelmatig gedweild moet worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *