Schuldsaldoverzekering: wat is me dat?

Je hebt het woord sowieso al eens zien passeren bij het bekijken van een hypotheeklening: schuldsaldoverzekering. Maar wat is dat nu eigenlijk? En is het verplicht?

Schuldsaldoverzekering wat is me dat
© Pixabay.com

Wettelijke verplichtingen

Een schuldsaldoverzekering is wettelijk niet verplicht. Wel doe je er goed aan om een goede verzekering af te sluiten, al dan niet bij de financiële instantie die je hypotheeklening heeft afgesloten. Vele banken bieden dan ook een schuldsaldoverzekering aan bij het aangaan van een lening bij hen. Toch loont het om zelf op onderzoek uit te gaan. Er zijn immers verzekeraars die je, als je het hele plaatje bekijkt, een goedkopere oplossing kunnen geven.

Noodzakelijke overeenkomst

Hoewel het dus niet verplicht is om een schuldsaldoverzekering te nemen, wordt het toch wel aangeraden om te doen. Zo komen je nabestaanden niet voor grote financiële problemen te staan bij een vroegtijdig overlijden, omdat de verzekeraar een groot deel van – of zelfs de hele – lening terugbetaalt aan de banken. Het is dan ook meestal wel een vereiste van de banken uit om de overeenkomst voor een hypotheeklening positief af te sluiten.
Je kan ervoor kiezen om deze verzekering in een keer te betalen, of in maandelijkse aflossingen. Zoals elke lening die in tijd gespreid is, komt het afbetalen van de schuldsaldoverzekering op een periode van meerdere jaren duurder uit, maar het zorgt er wel voor dat je niet in een klap een groot deel van je budget moet spenderen bij aanvang van de ondertekening van een hypothecaire lening.

Kosten schuldsaldoverzekering

Om te bepalen hoeveel je voor je schuldsaldoverzekering moet betalen, wordt er gekeken naar een aantal factoren.

  • De kostprijs van de woning. Hoe duurder de woning, hoe meer je zal betalen voor je schuldsaldoverzekering.
  • De leeftijd van de kredietnemers. Hoe ouder je bent, hoe hoger de premie zal zijn.
  • De gezondheid van de kredietnemers. Er wordt gekeken of je al dan niet een roker bent, bepaalde gezondheidsrisico’s met je meedraagt, zoals een chronische ziekte of het uitoefenen van een zware job of extreme sport.
  • De tijdsduur van de hypothecaire lening.
Schuldsaldoverzekering wat is me da
© Pixabay.com

Verschillende formules

De meeste banken en krediet regelaars hanteren verschillende formules voor de schuldsaldoverzekering. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de lening met een zogenaamde 50%+50% af te sluiten, zodat als een van de twee kredietnemers overlijdt, de verzekering de helft van de aflossing betaalt.
Je hebt in diezelfde logica ook een 100%+100% regeling, waarbij de hele afkoopsom wordt geregeld bij een overlijden van een van beiden.
Als laatste optie kan je ook bekijken samen met je bank en verzekeraar hoeveel % je kan laten dekken door deze schuldsaldoverzekering, op basis van je inkomen, overgebleven spaargeld en eventuele andere leningen.

Conclusie

Het is dus best een belangrijke investering om een goede verzekering af te sluiten die de kosten zou dekken bij een overlijden. Informeer je zeker goed bij verschillende verzekeraars en laat je niet verleiden door een lagere interestvoet die ze zouden aanbieden. Kijk naar het grote plaatje en maak dan een weloverwogen keuze na een uitgebreide vergelijking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *