Lenen voor een huis in België: dit moet u weten

Ontdek alles wat u moet weten over het krijgen van een hypotheek in België, van tarieven en betaalbaarheid tot de verschillende soorten Belgische hypotheken. Koopt u een huis in België, dan moet u eerst met hypotheken aan de slag. Hoewel woningkredieten niet radicaal anders zijn, zijn er enkele unieke elementen waar u op moet letten. In dit artikel zullen we beknopt een aantal vitale aspecten behandelen die te maken hebben met het lenen voor een huis in België.

Lenen voor een huis in België dit moet u weten
© Pixabay.com

Hypotheken in België
Economen suggereren dat, hoewel hypotheken in België goedkoop blijven, het klimaat van extreem lage rentetarieven nu mogelijk ten einde loopt. Desondanks is volgens gegevens van de European Mortgage Federation in het derde kwartaal van 2018 de kredietverlening aan woninghypotheken in België met 18% op jaarbasis gestegen.

In februari 2019 waarschuwde de Nationale Bank van België dat kredietverstrekkers te veel lenen tegen 90% of meer van de waarde van een onroerend goed, waarbij een kwart van de kredietnemers meer dan de helft van hun maandelijks inkomen uitgeeft aan hypotheekbetalingen.

De Kredietrente van de Nationale Bank in België kan een invloed hebben op de kosten van hypotheken. Dit tarief is de gemiddelde rente die commerciële banken in rekening brengen op leningen aan particulieren en bedrijven. In december 2018 daalde de beleningsrente tot slechts 1,57%, het laagste niveau van de afgelopen tien jaar.

Hoe werken hypotheken in België?
Sinds de financiële crash is het gebruikelijker dat hypotheken een vaste rente hebben voor de volledige looptijd van de lening (tot 30 jaar, maar vaker 20 jaar), dan voor een inleidende periode van twee, drie of vijf jaar, zoals gebruikelijk is in sommige andere landen. Zoals je zou verwachten, zijn de beste tarieven alleen beschikbaar voor mensen met grotere stortingen. Sommige banken bieden deals aan tegen maximaal 85% loan-to-value. Er zijn echter steeds meer leningen beschikbaar voor mensen met een kleinere inleg.

Lenen voor een huis in België dit moet u wete
© Pixabay.com

Hoe u een lening krijgt in België
Er zijn veel hypotheekverstrekkers in België. Het kan moeilijk zijn om de beste deal te vinden om te lenen voor uw huis, vooral als u nog maar net bent verhuisd en niet weet hoe het proces werkt. Het belangrijkste is dat expats hun onderzoek doen naar de hypotheekmarkt voordat ze zich haasten.

Soorten hypotheek in België
Hypotheken in België passen meestal in een van deze drie typen:

  1. Hypotheken met een vaste rente
    Bij hypotheken met een vaste rente betaalt u gedurende de looptijd van uw lening elke maand hetzelfde bedrag. Dit beschermt u tegen eventuele veranderingen in rentetarieven of de bredere vastgoedmarkt.
  2. Hypotheken met variabele rente
    Hypotheken met een variabele rente stijgen en dalen in kosten, afhankelijk van de markt, wat betekent dat u niet noodzakelijk elke maand hetzelfde bedrag betaalt. Deze deals zijn riskanter, maar kunnen voor sommige leners goedkoper uitpakken.
  3. Hypotheken met gecombineerde rente
    Combined rate deals bieden een korting op de tarieven die op andere hypotheken worden aangeboden, maar kunnen afhankelijk zijn van kredietnemers die aan bepaalde voorwaarden voldoen, zoals het openen van een bankrekening bij de kredietverstrekker of het afsluiten van een hypotheekverzekering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *