Hoe kies ik mijn lichtkleur?

Het kan wel eens gebeuren dat je lamp het plots begeeft of die je niet meer aan krijgt. Het kan ook zo zijn dat je rekening houdt met het milieu of met jouw energiefactuur, zo heb je misschien al de overgang gemaakt naar LED lampen. Is het tijd om je lampen te vervangen? Dan ben je vast op zoek naar een evenwaardige of betere vervanger van je vorige lamp. Maar hoe begin je nou aan zo’n lamp veranderen? Je kijkt eerst en vooral naar de fitting, deze moet natuurlijk passen in de armatuur. Daarna kijk je of je de lichtkleur hebt die past bij de omgeving. Wij geven je tips hoe je kan bepalen welke lichtkleur bij jouw lamp past. Je kan alle informatie en inspiratie vinden op de website van Woondesign

© Pexels.com

Het aantal lumen

Je had er waarschijnlijk nog niet echt over nagedacht, maar het aantal beïnvloedt wel degelijk de lichtkleur. Waarom dan? Het zegt namelijk iets over de lichtsterkte van een lamp. Hoe feller de lamp, hoe hoger het aantal lumen. Zo heeft een warm witte lamp met een laag aantal lumen een warme uitstraling en een warme witte lamp een hoog aantal lumen een minder warme uitstraling. Kijk dus niet enkel naar de kleurtemperatuur wanneer je een lamp koopt, maar ook naar het aantal lumen. Het aantal lumen wordt aangegeven door de letter K. Kijk dus eens goed naar je oude lamp en hoeveel lumen die lamp precies heeft, op basis hiervan kan je een nieuwe lamp kopen. Het kan van ruimte tot ruimte verschillen hoeveel lumen je lamp precies nodig heeft.

Lichtkleur bij LED-lampen

Je kan simpelweg een onderscheid maken tussen LED-lampen en de gewone lampen. Bij gewone lampen denk je aan gloeilampen, Tl-buizen, halogeenlampen, spaarlampen en gasontladingslampen. Maar wat is het verschil nu eigenlijk tussen beide? De lichtopbrengst van LED-lampen blijft steeds hetzelfde gedurende zijn volledige levensduur. Dit is niet het geval bij gewone lampen, deze neemt steeds verder af gedurende de levensduur van de lamp. Daarom lijkt een koel witte LED spot vaak feller dan een koel witte halogeen lamp. Als je kijkt naar een TL-buis neemt de felheid van het licht af gedurende de levensduur van de lamp. Ook is de kleur verlichting van LED lichtbronnen niet zo geel als die van gewone lampen.

© Pexels.com

De gradenbundel

Wist je dat de gradenbundel van de lamp de lichtkleur kan beïnvloeden? Wij leggen je met plezier uit hoe dat komt. Lampen met een smalle gradenbundel worden eerder gebruikt als accentverlichting of als een extra soort verlichting naast je algemene verlichting. Hier is het vooral de bedoeling dat je sfeer en gezelligheid als doel hebt van je lamp. Of wanneer je bijvoorbeeld een extra deel in de spotlight wilt zetten, zoals bijvoorbeeld je aanrecht. De gradenbundels verlichten hier een klein oppervlak en het licht schijnt direct naar beneden. Het wordt ook wel eens een focuslicht genoemd. Wil je een volledige ruimte verlichten? Dan kies je best voor lampen met een grote gradenbundel. Het licht schijnt hierbij naar alle kanten. Op deze manier kan je dus een volledige ruimte verlichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *