Waarom vragen steeds meer mensen een persoonlijke lening aan?

In economisch betere tijden is men sneller geneigd een persoonlijke lening aan te vragen, optimisme overheerst en mensen zien vele mogelijkheden om plannen waar geld voor nodig is te realiseren; afbetalen vormt immers geen probleem. Wanneer het echter economisch minder goed gaat houdt de consument de hand meer op de knip. Men bezuinigt en is in afwachting van betere tijden. Echter, anders wordt het wanneer mensen plots met grote, onverwachte uitgaven geconfronteerd worden: in dergelijke situaties kan een persoonlijke lening ervoor zorgen dat je juist een financieel moeilijke tijd kunt overbruggen. Dus juist ook in economisch lastige tijden kan een persoonlijke lening uitkomst bieden; de reden waarom steeds meer mensen een lening aanvragen.

© Pexels.com

Persoonlijke lening ter overbrugging

Onvoorziene uitgaven kunnen een gat slaan in je budget. Want wat als je in de periode voorafgaande juist al diverse grote uitgaven hebt gedaan? Denk aan bijvoorbeeld het kopen van een nieuwe auto, of het renoveren van je woning. En ineens, voilà, word je geconfronteerd met bijvoorbeeld een sterk opgelopen energie-eindafrekening. Het kan net de druppel betekenen als er zich onverhoopt nog meer rekening aandienen. In dat geval kan de persoonlijke lening uitkomst bieden en jou door deze lastige fase heen helpen. Maar wanneer kom je eigenlijk in aanmerking voor een persoonlijke lening?

Persoonlijke lening aanvragen?

Om een persoonlijke lening aan te vragen zijn er diverse vereisten waaraan je moet voldoen. Zo is het belangrijk dat je bij voorkeur in vaste loondienst bent – en er dus een vast salaris maandelijks binnenkomt i.v.m. je kredietwaardigheid. Naast dit gegeven is het belangrijk dat er voldoende financiële ruimte overblijft voor het aflossen van je lening. Het is dus belangrijk om een realistische aanvraag in te dienen en niet een bedrag wat boven je financiële macht ligt. Ook zal er een BKR toetsing worden gehouden door de geldverstrekker, om na te gaan of er meerdere schulden aanwezig zijn en hoe jouw aflossingsbedrag zich kenmerkt. Een wanbetaler zal minder gemakkelijk een lening kunnen krijgen bijvoorbeeld. Tot slot heeft de kredietverstrekker nog tal van persoonlijke gegevens van je nodig voordat de persoonlijke lening wordt toegekend.

© Pexels.com

Wat kost een persoonlijke lening mij?

Het aangaan van een persoonlijke lening kost je altijd geld, in de vorm van rente. Je betaalt rente over het openstaande bedrag. Wat het percentage exact van de rente is wisselt niet alleen per aanbieder, maar wisselt ook per tijdsbestek. Het kan dus zijn dat de rente momenteel hoger of juist lager ligt voor een persoonlijke lening dan een jaar geleden. Wanneer je een persoonlijke lening afsluit wordt er een vaste rente gehanteerd. Het is dus niet zo dat de rente iedere maand weer anders is, daardoor weet je exact wat je maandelijks kosten zullen zijn. Daarnaast kent de persoonlijke lening een vaste looptijd en is er dus een begin- en einddatum vastgesteld. Op de einddatum moet het hele bedrag zijn afgelost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *