Alles wat je moet weten over spanning in elektrische apparaten

Iedereen heeft tal van elektrische apparaten in zijn of haar woning staan. Denk maar aan een strijkijzer, microgolfoven, waterkoker en nog vele andere toestellen. Je hoeft ze enkel maar in het stopcontact te steken en ze zijn klaar voor gebruik. Het lijkt eenvoudig, maar toch zit er een heel mechanisme achter dat ervoor zorgt dat we ze kunnen gebruiken in ons dagelijkse leven.

© Pexels.com

Gelijkstroom en wisselstroom

Voor mensen die niet bekend zijn in de wereld van de wetenschap is het ook niet eenvoudig om te begrijpen wat het nu juist allemaal inhoudt. Daarentegen heb je ongetwijfeld al gehoord van stroom en meer bepaald gelijkstroom en wisselstroom. Met stroom wordt ook wel de doorstroming van elektrisch geladen deeltjes, of elektronen, bedoeld.

Er zijn twee manieren om deze doorstroming waar te nemen, namelijk wisselstroom en gelijkstroom. Bij wisselstroom vindt deze doorstroming plaats met een wisselende stroomrichting. De afkorting die meestal wordt gebruikt is AC, wat staat voor Alternating Current. De ene keer gaan de elektronen van de pluspool naar de minpool en de andere keer van de minpool naar de pluspool. Het elektriciteitsnetwerk zoals wij het gebruiken, werkt ook via een wisselstroom. Gelijkstroom, ook wel Direct Current of DC genoemd, blijft dus steeds in dezelfde richting stromen. Het netwerk werkt op wisselstroom, maar de elektrische apparaten gebruiken voornamelijk een gelijkstroom. Gelukkig kan je omschakelen tussen deze twee met behulp van een converter.

Schakelen met behulp van een omvormer

Wanneer je elektrische apparaten zou aansluiten op het netwerk zonder dat er een converter of omvormer wordt gebruikt, dan werkt het apparaat niet of gaat het zelfs stuk. Het gebruik van een omvormer tussen wisselspanning en gelijkspanning is dus erg belangrijk. 

Daarnaast kan je ook een dc dc converter gebruiken wanneer je de spanning van een netwerk wil omzetten naar een bruikbare spanning van je toestel. Het grote voordeel van een dc dc converter is dat ze veel efficiënter zijn dan omvormers die van wisselspanning naar gelijkspanning moeten omzetten. Dit wordt ook wel eens een ac dc power supply genoemd. 

© Pexels.com

Je zou je kunnen afvragen waarom er zowel wisselspanning als gelijkspanning bestaat aangezien het veel eenvoudiger zou zijn als er slechts maar een van de twee wordt gebruikt. Een van de belangrijkste redenen is dat wisselspanning veel eenvoudiger te transporteren is dan gelijkspanning. Een ac dc power supply is misschien minder efficiënt voor de omzetting, maar de omzetting van wisselspanning naar gelijkspanning verloopt wel eenvoudiger omdat er minder verlies van elektriciteit optreedt. 

De werking van ons elektriciteitsnetwerk is niet altijd eenvoudig, maar het kan handig zijn om toch een beetje basiskennis te hebben. Op het internet vind je heel wat uitleg met bijhorende tekeningen waardoor het eenvoudiger is om te begrijpen. En nu weet je alvast waarvoor AC/DC voor staat 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *