Hoe ga je om met schulden?

Het kan helaas zo zijn dat je in de schulden terecht komt. En dat is zeer tragisch, want los van alle administratieve rompslomp, brengt het ook veel psychische stress met zich mee. Bovendien krijg je dan ook nog vaak verwijten, want veel mensen denken dat het de eigen schuld is wanneer mensen zich in de schulden werken. Dit is echter lang niet altijd het geval, want er zijn verschillende oorzaken waardoor je zomaar in de schulden terecht kunt komen.

Hoe ga je om met schulden
© Pixabay.com

Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je plots je baan kwijt raakt. Als je dan een dure hypotheek hebt, dan heb je aan bijstandsgeld natuurlijk niet genoeg en in die gevallen kun jij jezelf dan natuurlijk al snel in de schulden werken. Maar ook andere oorzaken kunnen daar aan ten grondslag liggen. Denk daarbij aan een scheiding, een onverwachtse boete en ga zo maar verder. Maar hoe zit het met de invordering als het gaat om schulden? In dit artikel lees je daar meer over.

Loonoverdracht

Kun jij een bepaalde schuld niet betalen, dan is er een grote kans dat een schuldeiser een loonoverdracht gaat aanvragen. Dit betekent dat er geld van je loon wordt ingehouden en dat gaat dan rechtstreeks naar de schuldeiser toe. Let wel: je hoeft niet bang te zijn dat dit zomaar kan gebeuren. In veel gevallen moet je zelf het document namelijk ondertekenen, alvorens er aanspraak op kan worden gemaakt. Daarnaast zijn er nog andere voorwaarden. Hieronder bespreken we enkele belangrijke voorwaarden.

Allereerst moet het document met de overeenkomst gescheiden zijn van de kredietovereenkomst. Dit is een belangrijke voorwaarde om gebruik te maken van deze overdacht. Daarnaast moet jij je niet verzet hebben bij je werkgever als het gaat om deze overeenkomst. Je kunt je er namelijk ook nog tegen verzetten. Daarvoor gelden weer andere regels die op internet gemakkelijk te vinden zijn, op de officiële websites als het gaat om loonoverdracht.

Hoe ga je om met schulde
© Pixabay.com

Schuldeisers mogen niet alles invorderen

Een andere belangrijk bepaling is dat schuldeisers lang niet alles mogen invorderen. Een mens heeft namelijk wel recht op bepaalde basisbehoeften en daar is in de wet gelukkig ook rekening mee gehouden. Het gaat dan bijvoorbeeld om je bed, kleding en nog andere zaken. Daar is een hele lijst voor, want gelukkig leven we in een land waar de sociale voorzieningen goed zijn als je het vergelijkt met vele andere landen.

Schulden voorkomen

Het klinkt misschien als een dooddoener, maar het is altijd belangrijk om schulden te voorkomen, of om zo snel mogelijk een afspraak te maken om dit af te lossen. Het punt is namelijk dat veel mensen aan struisvogelpolitiek gaan doen als het schulden betreft. Het is oplopende stress waar ze mee te maken krijgen, maar ze durven de problemen niet onder ogen te zien. Maar dat is niet alleen slecht voor je gemoedstoestand, maar het kan er ook voor zorgen dat je nog veel verder in de problemen komt.

Probeer daarom altijd afspraken te maken met je schuldeisers, want vaak staan ze wel voor oplossingen open.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *