Verplichte en facultatieve verzekeringen in Vlaanderen

In het dagelijks leven komen verschillende verzekeringen zeker van pas. Sommige verzekeringen zijn verplicht, andere niet.

Verplichte en facultatieve verzekeringen in Vlaanderen
© Pixabay.com

Welke verzekering is wettelijk verplicht

BA-autoverzekering

Als je met je wagen op de openbare weg wilt rijden, ben je wettelijk verplicht om hier een verzekering burgerlijke aansprakelijk voor te nemen. De reikwijdte van deze verzekering wordt bepaald door de wet, dus het is bij elke verzekeringsmaatschappij hetzelfde. Dit betekent natuurlijk niet dat de diensten en voordelen van elke verzekeringsmaatschappij hetzelfde zijn. Vergelijk daarom niet alleen de autoverzekeringspremies, maar vergelijk altijd de voorwaarden van verschillende maatschappijen.

BA voor andere motorrijtuigen

Naast auto’s moeten de volgende voertuigen ook een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid afsluiten.

  • een brommer
  • een motor
  • speed pedelec
  • elektrische rolstoel
  • scooter
  • monowheel
  • segway

Arbeidsongevallenverzekering

Zet je af en toe huishoudelijk personeel in (tuinman, schoonmaakhulp, oppas, …) dan moet je een arbeidsongevallenverzekering afsluiten. Een arbeidsongevallenverzekering is bedoeld om werknemers te beschermen tegen de gevolgen van ongevallen die zich op het werk kunnen voordoen. Uiteraard zijn ondernemers die met personeel werken altijd verplicht om een verzekering te nemen voor al hun personeelsleden.

Welke verzekeringen zijn vereist door een contract

Brandverzekering

De wet zelf vereist geen brandverzekering, maar deze kan via een contract worden opgelegd. Stel je en een huurcontract voor zich een leasecontract voor waarbij de huiseigenaar je verplicht je deze verzekering te laten afsluiten. Wanneer je aansprakelijk bent voor schade aan een gebouw of een derde, komt de aansprakelijkheid van de huurders brandverzekering tussenbeide.

Schuldsaldoverzekering

Als je een hypotheek afsluit voor een woning, kan de geldverstrekker je vragen om voor het openstaande saldo een verzekering af te sluiten. Overlijd je of je partner plotseling? Dan krijgt de geldverstrekker een financiële garantie. Het resterende bedrag van de lening moet namelijk worden terugbetaald. Een schuldsaldoverzekering kan dit bedrag geheel of gedeeltelijk kwijtschelden.

Verplichte en facultatieve verzekeringen in Vlaandere
© Pixabay.com

Welke verzekeringen zijn aan te raden

Een familiale verzekering

Een familiale verzekering is niet verplicht, maar wel zeker aan te raden. De familiale verzekering dekt schade aan derden veroorzaakt door familieleden onder hetzelfde dak. Stel je voor dat je zoon of dochter onwillekeurig het raam van de buurman brak. In dat geval kun je een beroep doen op je gezinspolis. Er zijn ook voertuigen die onder de familiale verzekering vallen zoals een ongeval met je fiets waarbij er schade is aan derden.amiliale verzekering, zoals uw fiets.

Een rechtsbijstandsverzekering

Er is een juridische kostenverzekering die je rechten kan verdedigen als je zelf een vergoeding wilt krijgen of als je je moet verdedigen tegen de claim van iemand anders. Als er geen schikking kan worden bereikt, dekt de rechtsbijstandverzekering zowel de juridische kosten als de kosten van advocaten en deskundigen.

Hospitalisatieverzekering

Een nacht in het ziekenhuis kan veel kosten, en het ziekenfonds kan het maar binnen een beperkt bereik betalen, of het kan helemaal niet betalen. Daarom is het aan te raden om een ​​hospitalisatieverzekering af te sluiten.

Persoonlijke ongevallenverzekering

Het ongeluk gebeurde snel. Als je in je privéleven slachtoffer bent van een ongeval, biedt de persoonlijke ongevallenverzekering je financiële bescherming.

Omniumverzekering auto

Je kunt een autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid aanvullen met een uitgebreide verzekering. Deze aanvullende verzekering zorgt voor een betere bescherming van je auto. Zo voorkom je bijvoorbeeld alle schade door brand, diefstal, glasbreuk en natuurkrachten te moeten betalen.

Dekking diefstal in je brandverzekering

Je kunt ervoor kiezen om anti-diefstalclausule te laten opnemen in de brandverzekering. Deze beschermt tegen schade aan je huis en eigendommen door vandalisme of diefstal.

Reisbijstand

Een reisbijstandsverzekering is handig als je op reis gaat. De meeste reisverzekeringen omvatten persoonlijke assistentie, pechverhelping, annulering en bagageverzekering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *