Het overbruggingskrediet uitgelegd

Je woont al weer een tijdje in je woning en er zijn steeds meer zaken die eigenlijk aangepakt moeten worden. De badkamer is verouderd, de keuken niet zo luxe en eigenlijk is het huis ook wat te klein. Tijd dus om op zoek te gaan naar een nieuwe woning. Maar je geld zit vast in je huidige huis. Waarvan betaal je dan dat nieuwe onderkomen? De oplossing: een overbruggingskrediet.

Het overbruggingskrediet uitgelegd
© Pixabay.com

Wat is een overbruggingskrediet

Eigenlijk zegt de naam het al: een overbruggingskrediet overbrugt iets. Je wilt bijvoorbeeld je oude woning pas verkopen nadat je een nieuwe hebt gevonden. Of je huis staat al te koop maar het duurt langer dan verwacht om het te verkopen. Dan kun je de periode tussen de aankoop van de nieuwe woning en de verkoop van de oude overbruggen met een overbruggingskrediet.

Kenmerken

Een overbruggingshypotheek lijkt veel op een gewone hypotheek maar is op een paar punten duidelijk anders. Dit zijn de belangrijkste kenmerken van deze hypotheekvorm:

  • Looptijd: een overbruggingskrediet sluit je af voor een tot drie jaar. Meestal zal je oude huis binnen die termijn wel verkocht zijn. Is dit niet het geval, dan kun je proberen het krediet te verlengen. Of dit kan, hangt af van de voorwaarden van je bank.
  • Te lenen bedrag: bij een gewone hypotheek is de maximale lening afhankelijk van de waarde van je nieuwe huis. Voor het overbruggingskrediet kijkt de bank juist naar de verwachte opbrengst van het oude huis.
  • Aflossing: op een overbruggingskrediet hoef je niet tussentijds af te lossen. Dit doe je pas als de oude woning is verkocht zodat de opbrengst daarvan gebruikt kan worden.
  • Rente: de rente op deze leenvorm is hoger dan op een gewone hypotheek. Gelukkig is deze wel fiscaal aftrekbaar. Sommige banken bieden de mogelijkheid de rente niet maandelijks te betalen, maar in een keer achteraf bij de aflossing.
Het overbruggingskrediet uitgeleg
© Pixabay.com

Afsluiten en beëindigen

Je sluit je overbruggingskrediet af bij de bank waar je ook de hypotheek op je nieuwe woning neemt. Hierdoor ben je dus beperkt in je keuze van een aanbieder. De lening wordt beëindigd bij de verkoop van je oude woning. Is de opbrengst niet voldoende? Dan moet je je hypotheek op de nieuwe woning verhogen.

Een voorbeeld

Stel dat je huidige woning 150.000 euro waard is. Je hebt hier een lening voor lopen waarvan nog 80.000 euro afgelost moet worden. Je nieuwe droomhuis gaat 300.000 euro kosten. Na verkoop van je woning heb je dus 70.000 euro eigen geld over. Dit kun je besteden aan je nieuwe huis. Daar heb je dan nog 230.000 euro voor nodig. Dit betaal je met een gewone hypotheek. De 70.000 euro eigen geld heb je nog niet beschikbaar, dus hiervoor gebruik je het overbruggingskrediet.

Na verkoop van je oude woning ontvang je 150.000 euro. Hiervan gebruik je 80.000 euro voor het aflossen van je oude hypotheek en 70.000 euro voor het aflossen van de overbrugging. Je hebt dan alleen nog de nieuwe hypotheek over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *