Uw huis aanpassen als u een dagje ouder wordt

Het is een cliché, maar ouderdom komt met gebreken. Hoe ouder u wordt, hoe hoger de kans op pijntjes, moeite met bepaalde bewegingen en slechter wordend evenwicht. Bij de pakken neerzitten helpt niet, en u wilt waarschijnlijk zo lang als het kan zelfstandig blijven wonen. Een paar slimme aanpassingen in uw huis kunnen het dan makkelijker maken om actief te blijven en alles in huis te doen wat u wilt. Met de kneepjes in dit artikel wordt u gelukkiger oud.

Uw huis aanpassen als u een dagje ouder wordt
© Pixabay.com

Maak alle plekken van uw woning toegankelijk
Drempels, trappen en gladde oppervlakten zijn geen vrienden van mensen die slechter ter been raken. Het weghalen van drempels tussen ruimtes maakt lopen makkelijker en voorkomt een val. Trappen kunnen vervangen worden door een zachte helling – zeker met een looprek of rollator beter begaanbaar. En gladde tegels in de badkamer en het toilet kunnen veilig afgedekt worden met anti-slipmatten. Verder kunt u steunbeugels en leuningen laten aanbrengen op plekken waar u er gemak van heeft.

Zorg voor slimme verlichting
Heeft uw huis voldoende lampen en lichtpanelen om comfortabel te leven? Goede verlichting van uw woning zorgt dat u uw bezittingen makkelijker vindt – ook als uw ogen wat minder worden. Het helpt ook om zonder botsingen door het huis te lopen. Slimme verlichting is zuinig en kan worden uitgerust met een bewegingssensor, zodat het licht in uw gang aangaat als u er ‘s nachts uit wilt. Behalve de gang zijn het aanrecht, de zithoek, de badkamer en het toilet goede plekken om extra te (laten) verlichten.

Sluit uw apparaten aan op uw smartphone
Als u handig bent met uw smartphone, dan kan u een deel van uw huis bedienen vanaf dat apparaat. Rolluiken, garagedeuren en ramen met motortjes kan u met één klik open of dichtdoen. Het is ook mogelijk om de thermostaat en de koelkast vanaf een app te bedienen. En de meeste alarmsystemen zijn via wifi af te lezen én in te stellen. Een videofoon met camera laat u bovendien vanuit uw luie stoel zien wie er voor de deur staat, en die openen als het goed volk is.

Uw huis aanpassen als u een dagje ouder word
© Pixabay.com

Creëer een vriendelijke badkamer
Een douchecabine of badkuip kunnen steeds lastiger zijn om te betreden. Het is dan een slimme keuze om de douchecabine te vervangen door een inloopdouche zonder drempel – niet alleen praktisch, maar ook nog eens luxe en sfeervol. Bij de badkuip en bij het toilet zorgt een handgreep ervoor dat u makkelijker kunt zitten en weer opstaan. En kranen met sensoren gaan vanzelf lopen als u de handen erbij houdt. Anders is een licht draaiende mengkraan ook een goede aanpassing.

Zet alles op een comfortabele hoogte
Objecten die dicht bij de vloer staan zijn lastig op te pakken als u moeite krijgt met bukken. Investeren in goede kasten, rekken en tafeltjes zorgt dat u uw favoriete spullen eenvoudiger kunt pakken en gebruiken. Als uw aanrecht of eettafel te laag of te hoog is, kan daar ook een mouw aan gepast worden. En het op een stevige verhoging plaatsen van witgoed (koelkasten, wasmachines en droger) laat u huishoudelijke klusjes met meer gemak uitvoeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *