Dak boven je hoofd

Een dak is als het ware het sluitstuk van je huis. Het houdt gure weerselementen buiten en gezellige warmte binnen. Weet jij wat de functie, geschiedenis en sterktes zijn van jouw dak?

Dak boven je hoofd
© Pixabay.com

Functie van een dak

Het is altijd grappig om de betekenis van een alledaags woord op te zoeken. Voor ‘dak’ staat op Wikipedia het volgende: ‘Een dak is in de regel een overdekking van een gebouw of een onderdeel daarvan […] Het doel van een dak is het onderliggende gebouw te beschermen tegen weersinvloeden zoals regen, sneeuw, wind, hoge en lage temperaturen.’ Daarmee is alles gezegd: onafhankelijk van de vorm, moet het dak je huis en inboedel beschutten tegen de invloeden van zowel goed als slecht weer. Het spreekt voor zich dat de keuze van het materiaal dat je gebruikt voor je dakconstructie en de bedekking cruciaal is. Dakpannen, leien en roofing zijn klassiekers die iedereen wel kent, maar er zijn nog valabele alternatieven.

Geschiedenis in een notendop

Heb je al eens gehoord van EPDM? De afkorting staat voor Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer. Het is een synthetisch rubber dat veel verschillende toepassingen kent, onder andere in de woningbouw en in de automobielsector. Ook al ken je het materiaal misschien niet, toch werd EPDM eind jaren 50 van de vorige eeuw al uitgevonden in het Midden-Oosten. Daar werd het rubber speciaal ontwikkeld om te worden gebruikt als dakbedekking. Door de hoge elasticiteit is het immers bijzonder geschikt voor grote temperatuurschommelingen, gaande van -70°C tot +120°C. Ideaal dus voor het klimaat in die regio. Begin jaren 60 is de rubberfolie dan geïntroduceerd in de Verenigde Staten en vervolgens heeft het Europa bereikt. Alles beschouwd, wordt het materiaal dus al meer dan 50 jaar gebruikt als dakbedekking. Je kan dus gerust van de daken schreeuwen dat het zijn strepen op dat vlak heeft verdiend.

Dak boven je hoof
© Commons.wikimedia.org

Sterke eigenschappen

Je hebt al kunnen lezen dat de EPDM folie bijzonder elastisch is. Uiteraard is dat niet de enige sterke eigenschap. Vanzelfsprekend moet materiaal voor een dakdichting nog aan andere eisen voldoen. Zo is de folie natuurlijk perfect waterdicht en goed bestand tegen de invloed van uv-straling en ozon. Het is zelfs zo sterk dat je kan rekenen op een levensduur van 50 jaar. Dat is echt heel wat voor je gemoedsrust.

Het rubber is makkelijk te hanteren. Niet alleen omdat het geleverd wordt in handige rollen, maar ook door zijn soepelheid. Dat maakt het behoorlijk eenvoudig om zelf te leggen. Wat handigheid is meegenomen, maar als je vooraf documentatie doorneemt of enkele filmpjes bekijkt, kan je er zeker zelf mee aan de slag. Op die manier kan je veel besparen op de arbeidsuren die een gespecialiseerd vakman zou besteden aan de plaatsing. Dus, niet alleen goed voor je dak, maar ook voor je portemonnee. Als conclusie kan je makkelijk stellen dat ook met een afdichting van EPDM folie je dak perfect voldoet aan de definitie van Wikipedia.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *