Kies ik voor PVC of aluminium ramen?

Aluminium en PVC zijn twee gegeerde materialen in de wereld van ramen en deuren, maar kennen ook voor- en tegenstanders. De ene architect meent dat aluminium te duur is, de andere vindt het dan weer uiterst onderhoudsvriendelijk. En is PVC niet gemakkelijker te installeren? Zie jij ook door de bomen het bos niet meer? Wij leggen je het verschil uit tussen beide materialen en helpen je een doordachte keuze te maken.

© Pixabay.com

De evolutie van aluminium

Wie aluminium zegt, denkt misschien in de eerste plaats aan de blinkende aluminiumfolie. Al vele jaren wordt de isolerende functie van deze folie in de keuken gebruikt om eten warm of koud te houden. Maar deze functie kan je ook toepassen op ramen. Vroeger liet de isolatie te wensen over, maar door de jaren heen onderging dit materiaal een grote evolutie en is het een volwaardig bouwmateriaal geworden. Bij moderne en landelijke woningen zijn aluminium ramen alomtegenwoordig. De isolatie staat nu helemaal op punt waardoor je geen warmte verliest en er ook geen condensatie aan je ramen te zien is.

De voordelen van aluminium

Misschien heb je al gehoord van AluK of Triton, Venta en Themis. Deze merken van aluminium ramen worden veel gebruikt en zijn geliefd bij architecten omwille van hun veelzijdigheid, sterkte en duurzaamheid. Bovendien is de prijs-kwaliteit van aluminium ramen uitstekend. Akkoord, de prijs ligt hoger, maar ze zijn bijzonder stevig én volledig recycleerbaar. Naast het feit dat ze goed zijn voor het milieu, zijn deze ramen ook onderhoudsvriendelijk. Water en detergent is alles wat je nodig hebt om je ramen schoon te houden. Door de poedercoating waarover aluminium ramen beschikken, krijg je slijtvaste ramen die tegen alle weersomstandigheden bestand zijn.

© Pixabay.com

De voordelen van PVC

PVC of kunststof wordt net als aluminium vaak gebruikt bij ramen en deuren. Deze stof isoleert op zich al goed, zeker door de metalen versterking binnenin. Dat laatste is nodig omdat de kunststof anders zou kunnen smelten door verhitting, bijvoorbeeld door de zon die er lange tijd op schijnt. De metalen buis en hoek binnenin verstevigen de vorm en zorgen ervoor dat je PVC ramen niet verslappen. Bovendien is PVC een relatief goedkope grondstof, wat maakt dat de aankoopprijs een stuk lager is ten opzichte van aluminium.

PVC is ook duurzaam, onderhoudsvriendelijk en veilig door de moderne sluitingen. Ramen in deze materie zijn in heel veel kleuren en stijlen beschikbaar, zoals in matzwart. Ten slotte heeft dit materiaal hoge isolatienormen, omdat het een stof is die van nature uit zeer goed isoleert. Een interessante optie dus voor wie een energiezuinig huis heeft. Er is niet alleen een hoge bescherming tegen alle weersinvloeden, maar ook decibels worden tegengehouden. Wie aan een drukke steenweg woont, zal met PVC ramen geen last hebben van vrachtwagens die luid voorbijrijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *