Achter de schermen van het immokantoor

Je bent al een tijd op zoek naar een nieuwe woning. Je bent op zoek in de huursector en voornamelijk op de private markt. Na een paar maanden zoeken zak de moed je in de schoenen en ga je op zoek naar hulp. Waar moet je dan zijn? Op aanraden van een vriend schakel je een immokantoor in. Maar wat kan een immokantoor eigenlijk voor mij betekenen en wat zijn de kosten die hieraan verbonden zijn? En het belangrijkste, wat zijn de voor- en nadelen voor mij?

Achter de schermen van het immokantoor
© Pixabay.com

Wat is nou een immokantoor?

Een immokantoor concentreert zich op de verkoop, beheer of verhuur van vele woningen en vastgoed. Er werken vaak een verzameling van professionals in vastgoed. Zoals een bemiddelaar, promoter, beheerder en experts. Je waagt de gok en pleegt een belletje met het lokale immokantoor. Je krijgt de vastgoedmakelaar aan de lijn, die je maar al te graag wilt hebben bij het bemiddelen van huur. Je leest jezelf eens goed in wat deze makelaar voor je kan betekenen en wat de valkuilen zijn bij het huren van woningen. Je informeert je vastgoedmakelaar van het lokale immokantoor over de potentiële problemen die je bent tegen gekomen. Hij verzekert je dat het volgende gaat gebeuren:

  • Plaatsbeschrijving
    De kosten voor de plaatsbeschrijving kan verschillen door het type woning en aangeduide expert. Meestal worden deze kosten door twee gedeeld. Maar controleer altijd of de verhuurder deze kosten al aan het immokantoor heeft betaald, anders betaal je deze dubbel.
  • Commissies
    Het is volgens de woninghuurwet verboden dat een verhurende immokantoor commissies rekenen bij de huurders. Deze liepen vaak op tot een hele maandhuur, wat toch wel een redelijk bedrag is. Omdat dit niet meer mag, proberen ze het onder de noemer van dossierkosten te verkopen. Hier moet je goed mee opletten en rekening mee houden!
Achter de schermen van het immokantoo
© Pixabay.com
  • Waarborgsom voor de huur
    De maximale waarborgsom die gevraagd mag worden is 3 maanden. Dit kan alleen bij een financiële instelling zoals een bank, zij bieden namelijk garantie. Je mag dan geleidelijk over maximum 3 jaar de borg storten als vaste maandelijkse betalingen. Heb je het financieel wat lastiger, dan mag je gebruik maken van het OCMW. Zij stellen zich dan garant voor je borg onder bepaalde voorwaarden. Wij halen je ook direct uit de illusie om cash te betalen, dit is namelijk niet toegestaan! Het wordt namelijk niet erkend door de huurwet dus het mag niet gevraagd worden door een immokantoor of particuliere verhuurder.
  • Veel concurrentie
    Als je een woning interessant vind, dan moet je snel beslissen. Immokantoren laten vaak meerdere geïnteresseerde naar de woning kijken. Er is dus veel concurrentie, net als in de particuliere sector!

Er zijn dus voldoende zaken waar je op moet letten bij het gebruiken van een immokantoor. Als jezelf een inschakelt voor het vinden van een huurwoning, dan zijn ze vaak al op de hoogte van de praktijken van hun mede kantoren. Let er altijd op dat je vastgoedmakelaar een BIV erkende makelaar is, voordat jezelf in de maling wordt genomen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *