Deze beleggingsvormen zijn nu in

We zoeken allemaal naar manieren om ons kapitaal zo veel mogelijk te laten renderen. Beleggen biedt hierbij uitstekende mogelijkheden. Ga je voor het eerst aan de slag met beleggen dan kan het grote aanbod en de vele vaktermen je vaak helemaal overdonderen. Het is daarom verstandig te kiezen voor een eenvoudige vorm van beleggen die snel aan te leren valt en niet al te veel kennis vereist. Wij zetten de populairste manieren van beleggen alvast op een rijtje.

Deze beleggingsvormen zijn nu in
© Pixabay.com

Obligaties

Een obligatie kan je het best zien als een verhandelbare lening. Wanneer een bedrijf extra kapitaal nodig heeft voor investeringen kan het een obligatielening aanbieden. Je ‘koopt’ dan in zekere zin een stukje van het bedrijf in kwestie. Als koper ontvang je hierop een rentevergoeding. In sommige gevallen is het bovendien mogelijk de obligatie in te wisselen tegen effectieve aandelen. Hier spreekt men van convertibel. Koop je voor het eerst obligaties dan zal je zien dat er verschillende soorten bestaan. Sommige obligaties keren immers een vaste rente uit, terwijl anderen een deels of geheel variabele rente uitkeren. De bepaling van de rente hangt overigens af van verschillende factoren.

Aandelen

Aandelen en obligaties durven door beginnende beleggers wel eens met elkaar verward worden. Toch is er een groot verschil tussen beiden. Bij een aandeel koop je een stukje van het bedrijf. Dit geeft het bedrijf de mogelijkheid verdere investeringen te doen. Maar, in tegenstelling tot de obligatie mag het niet gezien worden als een lening. Bij een aandeel wordt je voor een bepaald percentage mede-eigenaar van het bedrijf. Een aandeel kan je rechtstreeks aankopen van het bedrijf maar je kan het ook overkopen van een andere aandeelhouder. Dat gebeurt via de beurs. Je houdt best rekening met het feit dat je als aandeelhouder altijd een zeker risico loopt. Gaat het goed met het bedrijf dan profiteer je mee van de winst. Maar, gaat het daarentegen slecht met het bedrijf in kwestie zal je ook mee de verliezen dragen.

Deze beleggingsvormen zijn nu i
© Pixabay.com

Belegginsfondsen

Ben je niet meteen zeker van je stuk of is je kennis van de beurswereld te beperkt? Je kan er ook voor kiezen om te beleggen in fondsen. Beleggingsfondsen bundelen verschillende beleggers en de beheerder gaat met het totale bedrag aan de slag. Hij belegt dit in verschillende aandelen en obligaties. Het risico is hierbij afhankelijk van het rendement dat je voor ogen hebt. Wil je snelle winsten behalen dan zal er gekozen worden voor een fonds dat vooral in aandelen belegt. Heb je eerder een langetermijnvisie zal een fonds met de nadruk op obligaties voor jou meer van toepassing zijn.

Vastgoed

Sta je niet meteen te springen voor een investering in het bedrijfsleven dan is vastgoed een goed alternatief. Vastgoed kent over het algemeen een hoog rendement en je hebt meteen zicht op de meerwaarde van je investering. Je beschikt tevens over een gewaarborgd inkomen. Bij verschillende vastgoedfondsen kan je bovendien extra informatie en advies bekomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *