Verbouwingswerken? Deze zaken moet je zeker aanpakken

Bij verbouwingswerken van een ouder huis komt er heel wat kijken, maar je moet vooral zorgen dat de structuur en basis van je huis goed zit. Met wat oplapwerken kom je er niet, je hebt nood aan een fundamentele verbetering en vernieuwing van je huis. En dan hebben we het over isolatie, elektriciteit en je leidingen. En wil je ook duurzame keuzes maken? Dan zijn een warmtepomp of zonnepanelen ook nog zaken waar je rekening mee moet houden. We starten alvast bij het begin want als je investeert in deze zaken bij je verbouwing, wordt je huis snel veel waardevoller én moderner.

© Pixabay.com

Isolatie

Isolatienormen zijn de laatste jaren enorm gestegen: wanneer je een vergunning in Vlaanderen aanvraagt om te verbouwen, zal je bouwproject aan EPB-normen moeten voldoen. Deze normen zijn verschillend bij een nieuwbouw en bij een renovatie. Maar in het algemeen gaan deze normen over thermische isolatie, ventilatie, technische installaties (zoals verwarming en sanitair) en de energieprestatie van je huis. Je isolatie vervangen zal dus in vele gevallen niet alleen verplicht zijn, het is ook gewoon slim. Een beter geïsoleerd huis is beter voor het milieu én je energierekening. De isolatie van je huis kan je verbeteren door de ramen en deuren te vervangen, je gevel en muren te isoleren, of je dak heraan te leggen en te isoleren. De prijs van een nieuw dak ligt gemiddeld tussen 15.000 en 20.000 euro, maar is wel een investering voor de komende 35 jaar. Wanneer een nieuw dak niet mogelijk is, kan zolderisolatie of je dak renoveren een alternatieve oplossing zijn. Bekijk ook zeker eens of je in aanmerking komt voor een premie voor energiebesparende maatregelen.

Leidingen, verwarming en sanitair

Ruimtes zoals een keuken, badkamer en toilet zal je bijna altijd vervangen. Vaak zijn de meubels niet meer up-to-date of zie je vochtplekken. Het zijn namelijk natte ruimtes die bijna dagelijks worden gebruikt. Wanneer je je badkamer wil renoveren, doe je er best aan om met een loodgieter in zee te gaan om je leidingen voor je verwarming en sanitair na te laten kijken. Heb je enkel wat vochtproblemen in de badkamer? Dan komt dit waarschijnlijk door de opstapeling van condensatie. Maar wanneer je ook andere vochtproblemen hebt, zoals water in de kelder of opstijgend vocht, moet je ingrijpende structurele aanpassingen doen. Hiervoor schakel je best een vochtspecialist in nog voor je aan je verbouwingswerken begint.

© Pixabay.com

Groene oplossingen

Wanneer je aan verbouwingswerken start, is het goed om te bekijken of je ook groene oplossingen kan integreren. Zo bestaan er heel wat premies voor energiebesparende woningen zoals een passiefhuis, een groendak, zonnepanelen of een warmtepomp. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *