Hoe hou je je ventilatiesysteem gezond?

Wanneer je recent gerenoveerd hebt of een nieuwe woning gebouwd hebt of aan het bouwen bent, ken je vast het belang van een goed ventilatiesysteem al. Een ventilatiesysteem zorgt ervoor dat de lucht in jouw huis gezuiverd wordt en zo gezond blijft. Het ventilatiesysteem zuigt alle onzuiverheden, vuil, stof en vocht uit de lucht. Hierdoor kan jij gezonde lucht inademen en wordt het vormen van schimmels vermeden. Wanneer je een goed ventilatiesysteem hebt, gebruikt je verwarming veel minder energie omdat je minder vochtige lucht in huis hebt. Dat is goed voor het milieu én voor je portemonnee. Het is dus erg belangrijk dat je je ventilatiesysteem goed onderhoudt. Hoe je dit doet, lees je hier!

© Pixabay.com

Goede filters voor een optimale werking

Als je je ventilatiesysteem optimaal wil laten werken, is het noodzakelijk dat je de filter ervan regelmatig vervangt. Je doet dit best twee keer per jaar. Als de lucht rondom of in je huis van slechtere kwaliteit is, doe je het zelfs beter nog vaker. Wanneer je kiest voor kwalitatieve filters, kan je er zeker van zijn dat je ventilatiesysteem optimaal werk levert. De filters van Vasco bijvoorbeeld garanderen de beste luchtkwaliteit. Er zijn twee soorten waar je uit kan kiezen. De eerste soort is de d400 filter set. Deze bestaat uit twee paneelfilters. Ook de d300 filters van Vasco zorgen voor een perfecte werking van je ventilatiesysteem. Een andere grote naam in de ventilatiewereld is Comair. Comair fabriceert solide ventilatie-units met balansventilatie en warmteterugwinning. Met dit alles wordt een gezond binnenklimaat gegarandeerd.

Filters vervangen

Je kan de filters van je ventilatiesysteem zelf vervangen of dit overlaten aan een expert. Het is niet zo moeilijk om zelf je filter te vervangen. Dit kan snel en gemakkelijk in vijf stappen:

  •  schakel de ventilatie-unit uit door de stekker uit het stopcontact te trekken
  • haal de filter voorzichtig uit de unit
  • schuif de nieuwe filter op het frame of zet de module terug in de unit
  • plaats de filter terug in de unit en steek de stekker weer in het stopcontact
  • houd de OK-knop van het bedieningspaneel ingedrukt tot de meldingen verdwenen zijn

Als je dit liever overlaat aan een expert, kan dat natuurlijk ook. Het is sowieso aangeraden om je hele ventilatiesysteem regelmatig te laten controleren en onderhouden door een specialist. Door dit nazicht ben je zeker van een optimale ventilatie en dus ook van zuivere, gezonde lucht.

© Pixabay.com

Filters kopen

Filters voor je ventilatiesysteem kopen kan gemakkelijk online. Je kiest het merk en de soort die je nodig hebt en je laat het pakketje naar je thuis verzenden. Ongeveer twee dagen later heb je de filters al in huis. Nadien kan je er meteen mee aan de slag of kan je ze ineens laten installeren door een expert; aan jou de keuze!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *