Een consumptief krediet of een persoonlijke lening?

Er bestaan eigenlijk twee soorten leningen die particulieren kunnen afsluiten. Het is een persoonlijke lening of een krediet. Een persoonlijke lening wordt meestal gebruikt voor een bepaald doel. Dit kan de aanschaf van een auto zijn of een nieuwe keuken in de woning.

© Pixabay.com

Lenen bij de bank of Fintech?

Een persoonlijke lening sluit je af bij een kredietverstrekker. Dit kan jouw bank zijn of een Fintech kredietorganisatie. Afhankelijk van de kredietwaardigheid wordt een maximum bedrag bepaald. Door de aangescherpte normen kan er in het algemeen minder geleend worden. Kredietverstrekkers zijn verplicht om een opslag in de leencapaciteit te berekenen om financiële problemen voor huishoudens te voorkomen.

Persoonlijke lening heeft een besteding doel

Een persoonlijke lening heeft altijd een vaste looptijd en een vaste rente. De meest gebruikte looptijd is 36 of 60 maanden afhankelijk van het doel en het leenbedrag. De rente van een consumptief krediet of lening is niet meer aftrekbaar bij de Inkomstenbelasting, maar er geldt een uitzondering. Wordt de lening gebruikt voor een woningverbetering of verbouwing dan is de rente wel aftrekbaar zoals bij een hypothecaire lening.

© Pixabay.com

Consumptief krediet is flexibel geldlenen

Een krediet is een andere leningvorm. De meeste mensen hebben een mogelijkheid om voor een bepaald bedrag rood te mogen staan op de bankrekening. In feite is dit een rekeningcourant krediet waarbij je met de kredietverstrekker een maximaal plafondbedrag afspreekt. Het is een flexibel krediet want wat je aflost mag ook weer opgenomen worden. Dit is niet mogelijk bij een persoonlijke lening.

Maximaal renteplafond bij leningen

In Nederland geldt een maximaal rentetarief voor leningen en kredieten. Tijdens de coronacrisis is het rentetarief verlaagd van 14 naar 10 procent. Bij persoonlijke leningen zijn de rentepercentages lager dan bij kredieten. Een krediet heeft ook geen vaste rente, maar een variabele rente. In de praktijk betekent dat er renteschommelingen kunnen voorkomen. Naast het rentetarief kunnen kredietverstrekkers een risico-opslag berekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *