Al aan zonnepanelen gedacht?

Groene energie is momenteel erg populair en het is milieuvriendelijk en een van de beste mogelijkheden voor de huiseigenaren. Wat is een zonnepaneel? Het is zeg maar een groep zonnecellen die elektrisch verbonden zijn en daarnaast zijn ingesloten in een soort frame. Dit geheel zet zonlicht om in elektriciteit. Het overgaan op deze zonne energie bevat veel voordelen, waardoor u geld kunt besparen en tegelijkertijd het milieu kunt helpen, en mogelijk enkele beperkingen heeft die verband houden met de positie van uw huis en de weersomstandigheden. Laten we dieper ingaan op tien basisfeiten over zonnepanelen:

Al aan zonnepanelen gedacht
© Pixabay.com

Het concept van het benutten van energie uit de zon is niet nieuw
De eerste die voorspelde dat het werkelijkheid zou worden, was Leonardo da Vinci, in de 15e eeuw. De eerste zonnecel werd ontwikkeld in de 19e eeuw, maar het rendement op zonne-energie was slechts 1%.

Zonne-energie is volledig gratis en hernieuwbaar
Zodra de initiële kosten voor zonnepanelen zijn gedekt, hoeft u geen cent uit te geven aan de elektriciteit die ze produceren. Bovendien verkleint u uw ecologische voetafdruk door zonne-energie te gebruiken, aangezien deze volledig groen en hernieuwbaar is. Gebruikers van zonne-energie besparen jaarlijks maar liefst 75 miljoen vaten olie en 35 miljoen ton kooldioxide. Bovendien kan een enorme hoeveelheid stroom van de zon worden benut: in slechts één uur ontvangt de aarde meer energie dan ze in een heel jaar zou verbruiken (ongeveer 120 terawatt).

Waar zijn ze van gemaakt?
Zonnepanelen bevatten zonnecellen, ook wel fotovoltaïsche cellen genoemd, gemaakt van halfgeleiders (zoals silicium) die zonlicht omzetten in elektriciteit. Wanneer licht de cellen raakt, worden de elektronen gescheiden van hun atomen en stromen ze door de cel, waardoor elektriciteit wordt opgewekt. Tegenwoordig kunnen zonnecellen in huishoudelijke installaties ongeveer 20% van het zonlicht dat ze ontvangen omzetten in elektriciteit, terwijl sommige commerciële systemen 40% van de zogenaamde zonne-efficiëntie kunnen bereiken. De technologie vordert echter snel en de verwachting is dat de efficiëntie van zonne-energie dienovereenkomstig zal toenemen, terwijl de prijzen dalen.

Al aan zonnepanelen gedach
© Pixabay.com

Er zijn twee soorten zonnepanelen
Fotovoltaïsche (zonne-PV) panelen zetten zonlicht om in elektriciteit, terwijl thermische zonnepanelen water verwarmen door de warmte van de zon te absorberen, en kunnen worden gebruikt om huizen of zwembaden te verwarmen.

De initiële kosten
De kosten voor het plaatsen van zonnepanelen zijn niet te overschatten, want hoewel de prijzen hoog zijn, is de terugverdientijd vrij kort door de besparing op de elektriciteitsrekening en de overheidssteun. Huizen die zijn uitgerust met zonnepanelen, verkopen in een hoger tempo en krijgen vaak een betere prijs dan huizen zonder. Technologische vooruitgang en een stijging van het aantal installaties zullen waarschijnlijk de prijzen doen dalen, vanwege schaalvoordelen en lagere materiaalkosten. De prijzen zijn trouwens continu aan het dalen sinds de introductie van zonnepanelen: in 1977 zou een kilowatt zonne-energie je maar liefst €76,67 hebben gekost. Vandaag kost die kilowatt €0,30.

Onderhoud
Eenmaal geïnstalleerd, is er bijna geen onderhoud aan zonnepanelen nodig. U hoeft er alleen voor te zorgen dat ze schoon zijn en nergens door schaduw. Een schuin dak hoeft minder schoongemaakt te worden, omdat regen helpt om vuil te verwijderen. Daarnaast hebben zonnepanelen een zeer lange levensduur. Ze hebben standaard 25 jaar garantie, maar kunnen tot 30-40 jaar meegaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *