Zo kun je besparen op elektriciteit

Er zijn veel verschillende manieren om het energieverbruik van uw huishouden te verminderen, variërend van eenvoudige gedragsaanpassingen tot uitgebreide verbeteringen aan het huis. De twee belangrijkste motieven om energie te besparen zijn het sparen op energierekeningen en het beschermen van het milieu. Hier zijn een aantal van de meest voorkomende manieren om energie te besparen en elektriciteit te besparen in uw huis, opgesomd van de eenvoudigste tot de meest intensieve methoden.

Zo kun je besparen op elektriciteit
© Pixabay.com

Hier zijn enkele manieren om uw energieverbruik te sparen:

Pas uw dagelijkse gedrag aan
De grote truc bij het zo effectief mogelijk besparen van energie ligt in het structureel aanpassen van uw gedrag met betrekking tot het gebruik van uw huishoudelijke apparatuur. Dit geldt voor zowel de meest voor de hand liggende stroomverbruikers als de niet zo voor de hand liggende zaken. Ga dagelijks actief na welke bron van stroom u gebruikt en vraag u af of het wel echt moet. Bijvoorbeeld uw lampen in de nacht aan laten op uw oprit of achtertuin. Heeft u er meerdere? In dat geval zou u kunnen volstaan met het aanlaten van slechts een enkele lamp. Let ook op bij het gebruiken van stroomslurpende wasmachines en drogers. Veel aanbieders van electriciteit hebben in de daluren goedkopere tarieven voor de stroom dan overdag. Het loont zeer de moeite om na te gaan wanneer de daluren bij uw aanbieder ingaan. Ook ogenschijnlijk onschuldige opladers van een telefoon kunt u het beste ontkoppelen als u uw telefoon niet oplaadt.

Vervang uw gloeilampen
Halogeengloeilampen, compacte fluorescentielampen (CFL’s) en light-emitting diode-lampen (leds) verbruiken overal tussen de 25 en 80 procent minder elektriciteit en gaan langer door vergeleken met de ouderwetse lampen. Hoewel energiezuinige lampen uit de winkel duurder zijn, betekenen hun efficiënte energieverbruik structureel meer waarde voor uw geld.

Zo kun je besparen op elektricitei
© Pixabay.com

Gebruik slimme stekkerdozen
“Fantoombelastingen”, of de elektriciteit die door elektronica wordt gebruikt wanneer ze zijn uitgeschakeld of in de stand-bymodus staan, zijn een belangrijke bron van energieverspilling. In feite wordt geschat dat 75% van de energie die wordt gebruikt om huishoudelijke elektronica van stroom te voorzien, wordt verbruikt wanneer ze zijn uitgeschakeld, wat u tot €200 per jaar kan kosten. Slimme stekkerdozen, ook wel geavanceerde stekkerdozen genoemd, elimineren het probleem van fantoombelastingen door de stroom naar elektronica uit te schakelen wanneer ze niet in gebruik zijn. Slimme stekkerdozen kunnen worden ingesteld om uit te schakelen op een toegewezen tijd, tijdens een periode van inactiviteit, via externe schakelaars of op basis van de status van een “master” -apparaat.

Installeer een programmeerbare of slimme thermostaat
Een programmeerbare thermostaat kan worden ingesteld om verwarming en koeling automatisch uit te schakelen of te verminderen tijdens de periodes dat u slaapt of afwezig bent. Wanneer u een programmeerbare thermostaat installeert, elimineert u verspilling van energieverbruik door verwarming en koeling zonder uw HVAC-systeem te upgraden. Gemiddeld kan een programmeerbare thermostaat u €180 per jaar besparen. Programmeerbare thermostaten zijn er in verschillende modellen die kunnen worden aangepast aan uw weekschema. Extra functies van programmeerbare thermostaten kunnen indicatoren zijn voor wanneer luchtfilters moeten worden vervangen of HVAC-systeemproblemen, die ook de efficiëntie van uw verwarmings- en koelsysteem verbeteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *