Consumentenkrediet: voordelen en valkuilen

In de juiste handen en correct gebruikt, kan een krediet of een creditcard een redelijk onschatbaar financieel hulpmiddel zijn. De extra flexibiliteit als het gaat om budgettering en de mogelijkheid om aankopen te doen die anders bijna onmogelijk zouden zijn, werkt voor velen als een grote stimulans. Als u echter niet oppast, kunt u worden gestoken door hoge rentetarieven en andere kosten, en kunt u er slechter aan toe zijn dan voordat u het krediet of de kaart eruit haalde.

Consumentenkrediet voordelen en valkuilen
© Pixabay.com

Onze korte handleiding bespreekt de belangrijkste voor- en nadelen.

Flexibiliteit
Gezien de timing van looncheques, kan het lastig zijn om op bepaalde momenten van de maand bepaalde aankopen te doen. Een creditcard maakt u vrij doordat u geld kunt uitgeven dat u niet heeft en dit in de toekomst na verloop van tijd kunt terugbetalen. Heeft u aan het eind van de maand weinig geld, maar moet je een grote kruidenierswinkel doen? Geen probleem als u een krediet of creditcard heeft. Zolang u er zeker van kunt zijn dat u genoeg geld hebt om het saldo af te betalen, kunt u met een creditcard je basisinkomsten enigszins overschrijden en wordt uw financiële leven veel flexibeler dan anders het geval zou zijn.

Grote aankopen doen
Op dezelfde manier als hierboven, is het veel gemakkelijker om grote aankopen te doen, zoals het kopen van vakanties of witgoed, als u een krediet of creditcard heeft. Gezien de kosten van het dagelijkse leven is het vaak moeilijk om constant genoeg geld opzij te zetten om met contant geld dure aankopen te kunnen doen. Met een creditcard kunt u dit doen en vervolgens achteraf betalen voor wat u koopt.

Betalingsbescherming
Naast de geboden flexibiliteit, is een andere reden waarom het gebruik van een creditcard om grote aankopen te doen een goed idee is dankzij de betalingsbescherming die wordt geboden. Dit betekent dat als u een aankoop doet die misgaat en de winkel in kwestie weigert u terug te betalen, u een terugbetaling kunt aanvragen bij uw creditcardmaatschappij. Dit kan met name handig zijn als u betaalt voor vluchten en de luchtvaartmaatschappij failliet gaat voordat u op het punt staat te vertrekken.

Consumentenkrediet voordelen en valkuile
© Pixabay.com

Nadelen
Hoewel kredieten en creditcards, zoals hierboven beschreven, een zeer nuttig hulpmiddel kunnen zijn om in uw portemonnee te hebben, zijn er bepaalde dingen waar u op moet letten als u wilt voorkomen dat u overspoeld wordt door schulden.

Percentages
Het jaarlijkse percentage, zijn in wezen de kosten van het uitgeven van geld op uw creditcard, inclusief basisrentetarieven en andere relevante kosten. Idealiter wilt u de laagst mogelijke rente, maar dit is niet altijd helemaal eenvoudig. Verschillende soorten kaarten worden geleverd met verschillende typische rente-niveaus – op beloningen gebaseerde kaarten en credit-building-kaarten zijn vaak duurder dan bijvoorbeeld sommige meer standaard creditcards.

Voorschotkosten
Een ding dat u koste wat het kost moet vermijden, is contant geld opnemen bij een geldautomaat met uw creditcard. Als u dat doet, zal men u forse voorschotten in rekening brengen en dus moet u, tenzij het absoluut noodzakelijk is om uw creditcard te gebruiken, altijd uw bankpas gebruiken om contant geld op te halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *