Bitcoin koers flink gestegen, maar wat is Bitcoin eigenlijk

In de afgelopen maand is de koers van Bitcoin niet alleen wederom flink gestegen, maar brak deze ook de veel besproken psychologische grens van $20.000. Zoals eerder het geval was bij dergelijke gebeurtenissen, repte zelfs de mainstream media over de moeder aller cryptocurrencies en komt er weer een nieuwe groep mensen in aanraking met Bitcoin. Maar wat is Bitcoin nu eigenlijk en hoe kan het dat de waarde van Bitcoin lijkt te blijven toenemen? Hetgeen hieronder zal hopelijk wat duidelijkheid verschaffen.

Bitcoin koers flink gestegen, maar wat is Bitcoin eigenlijk
© Pixabay.com

Bitcoin is voor iedereen en van iedereen

Het gros van de mensen zal voor het eerst over Bitcoin hebben gehoord nadat de koers ineens heel hard was gestegen. Wellicht herinnert men zich de hype van eind 2017, begin 2018 nog, toen de flinke koersstijging van Bitcoin zorgde voor een hoop aandacht. Daarentegen zijn minder mensen op de hoogte van wat Bitcoin nu eigenlijk is en waarom de Bitcoin koers, als er wordt uitgezoomd op de grafieken, alleen maar lijkt te stijgen.

Wat wellicht bekend is, is dat Bitcoin is ontworpen als een vorm van digitaal geld. Bitcoin zag, als antwoord op de economische crisis in 2009, het licht als alternatief voor het financieel systeem dat toentertijd behoorlijk aan vertrouwen verloor. Bitcoin is anders dan het geld dat we kennen om meerdere redenen. Zo wordt er gebruikgemaakt van blockchain-technologie. Een blockchain is, de naam verklapt het al enigszins, een keten van blokken waarin transactiedata is opgeslagen. De gehele blockchain bevat alle financiële transactie die ooit op de Bitcoin blockchain zijn uitgevoerd. Hiermee heeft de Bitcoin blockchain wat weg van het grootboek van een bank, waarin een bank al haar saldo’s en transacties heeft opgeslagen. Wat wezenlijk anders is, is het beheer van het systeem. Waar onze euro’s door een bank worden beheerd, zijn Bitcoins daadwerkelijk van de gebruiker. Er komt geen derde partij aan te pas en daarmee heeft de gebruiker volledig zeggenschap over het vermogen. Besluit een bank toegang tot een rekening te ontzeggen of valt de bank onverhoopt om, dan ben je als klant afhankelijk van de bank. Bij Bitcoin kan een dergelijke situatie niet voorkomen.

Dan is er nog het aspect decentralisatie. Het Bitcoin netwerk wordt niet centraal beheerd, wat betekent dat er niet een enkele entiteit is die de scepter zwaait. Dat heef niet alleen tot gevolg dat een ieder zijn of haar eigen vermogen beheerd, maar ook dat het praktisch onmogelijk is om onopgemerkt met gegevens te knoeien. Iedere gebruiker van de Bitcoin blockchain heeft namelijk een volledige kopie van alle data. Zodra een gebruiker iemand anders probeert op te lichten valt dit direct op, doordat andere gebruikers kunnen aantonen dat zij collectief de correcte data bezitten. Zie hier een financieel alternatief dat uiterst transparant en betrouwbaar is

Een flink stijgende koers

De potentie van Bitcoin is aan de hand van bovenstaand stuk duidelijk, maar hoe heeft dat geleid tot de stijgingen van de waarde van Bitcoin?

Het is van belang om uit te leggen hoe Bitcoin aan haar waarde en daarmee wisselkoers komt. Deze komen tot stand door de verhouding tussen vraag en aanbod. In tijden van economische onzekerheid is Bitcoin een aantrekkelijk alternatief gebleken, wat heeft gezorgd voor een stijgende koers. Daarnaast heeft de koersstijging zelf ook voor de nodige aandacht gezorgd, wat wederom voor stijgingen heeft gezorgd. Overigens zijn het niet alleen individuen die zich aan Bitcoin hebben gewaagd. Ook grote bedrijven lijken op toenemende schaal Bitcoin te gebruiken als investering. Daarnaast zijn er steeds meer bedrijven die betalingen met Bitcoin accepteren en zo de massa-adoptie stimuleren. Ook die adoptie zorgt voor meer aandacht voor Bitcoin.

Vergelijken we het aanbod van Bitcoin met het aanbod van ons huidige geld, dan valt iets op. Het geld dat ons bekend is wordt in economisch lastige tijden bijgeprint, in een poging de economie te redden. Sinds de verspreiding van het coronavirus is dit het geval en economen vrezen dan ook voor inflatie. Het aanbod van Bitcoin staat al sinds de lancering vast. Nooit zullen er meer dan 21 miljoen Bitcoins in omloop zijn. Dat maakt Bitcoin, in tegenstelling tot ons geld, ongevoelig voor inflatie! Het zal dan ook geen verrassing zijn dat grote investeerders heil vinden in Bitcoin en zo vermogen afdekken tegen bijvoorbeeld de euro.

Wie zelf wilt investeren in Bitcoin moet natuurlijk eerst Bitcoin kopen. Ga daarbij voorbereid aan de slag en denk na over een plan van aanpak. Het kopen van Bitcoin is tegenwoordig makkelijk en snel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *