Zo hou je je huis warm (en bespaar je geld)!

Met de winter in aantocht, zullen we weer flink gaan stoken. En dat kan flink in de papieren lopen! Immers, zo’n 70 procent van ons energieverbruik is de wijten aan verwarming. Met deze efficiënte bespaartips zit jij er ook deze winter aangenaam warm bij!

© Pixabay.com

Gebruik de gordijnen

Warmte uit zonlicht is gratis, dus benut dat vooral. Doe overdag je gordijnen open en laat het zonlicht binnen om van de warmte te profiteren. Sluit je gordijnen wanneer het donker wordt, want dan vormen de gordijnen een extra laag isolatie en houden de warmte juist binnen.

Verplaats je bankstel

Het voelt waarschijnlijk heerlijk om je op de bank voor de radiator te nestelen, maar je bankstel absorbeert voornamelijk warmte die je huis zou moeten verwarmen. Door je zetel van de radiator af te schuiven, kan deze warme lucht vrij circuleren.

Maximaliseer isolatie

Kijk eens zorgvuldig naar de isolatie van je dak en muren. Alhoewel het prijzig is om aan te pakken, zal het je op langere termijn een hoop kosten besparen. Ook is het aan te raden om je warmwaterketel te isoleren, zodat deze het warme water langer vasthoudt – of schaf een duurzame én efficiënte intergas cv aan.

Programmeer je thermostaat

Programmeer je thermostaat zo dat je je huis niet verwarmt op momenten dat dat niet nodig is. Verwarm geen ruimtes die je niet gebruikt en zet de verwarming uit als je weg bent. Daarnaast is het voordeliger om op te warmen op een lagere temperatuur, ook al neemt dit meer tijd in beslag.

© Pixabay.com

Zet de thermostaat lager

Dit lijkt tegenstrijdig, maar de verwarming één of twee graden lager zetten bespaart je een hoop kosten. Je zult dit minimale temperatuurverschil zelf amper opmerken, terwijl het je een hoop stookkosten bespaard.

Blokkeer tocht

Verwarmen heeft weinig nut en loopt al snel in de papieren als er tegelijkertijd koude lucht binnen blijft komen. Zorg dat je tocht zo goed mogelijk afdicht met een ‘tochthond’, handdoek of speciale tochtstrips. Op die manier hou je de warmte ook echt binnenshuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *