Welke tuinset kan je het beste kopen?

De aankoop van een nieuwe tuinset betekent meestal best een grote uitgave. Kwaliteit kost nu eenmaal geld en je wilt niet om de 2 jaar een andere tuinset kopen doordat de vorige alweer verweerd en kapot is. Daarbij moet de tuinset echt een aanwinst voor de tuin betekenen en passen bij de algehele sfeer van de tuin. Welke tuinset je daarom het beste kunt kopen hangt geheel af van jouw wensen en de prijs-kwaliteit verhouding van de tuinset. In dit artikel nemen we diverse aandachtspunten mee door de verschillende materialen onder de loep te nemen.

© Pixabay.com

Tuinset kopen? Inventariseer je wensen

Inventaris jouw verwachtingen van de tuinset: moet het een tuinset voor een heel gezin worden, waaraan gegeten kan worden met met minimaal 6 personen, of volstaan 4 stoelen? Wil je de tuinset zomer en winter buiten kunnen laten staan met een gerust hart, of berg je de tuinset op in de schuur zodra de zomermaanden voorbij zijn?

Nog een belangrijk aspect is de praktische kant van de tuinset:

  • Moet de tuinset een lichtgewicht zijn die gemakkelijk verplaatsbaar is, of geef je juist de voorkeur aan stevige, solide meubels?
  • Is de droogtijd van het materiaal van belang? Houten en betonnen tuinmeubels blijven bijvoorbeeld veel langer vochtig na een regenbui.
  • Moet de tuinset gemakkelijk zijn schoon te maken? Kunststof en aluminium zijn het eenvoudigste te reinigen.
  • Wil je dat de tuinstoelen stapelbaar zijn, inklapbaar of te verstellen zijn? Stuk voor stuk belangrijke overwegingen.

Neem de producteigenschappen dus zeer zeker mee in je beslissing wanneer je van plan bent een nieuwe tuinset aan te gaan schaffen.

Aluminium tuinsets

Aluminium is een fantastisch product wat soms gecombineerd verkrijgbaar is met een houten afwerking of een wicker zitvlak bijvoorbeeld. Het voordeel van deze gecombineerde materialen is niet alleen visueel een aanwinst, maar ook praktisch. Wicker zit namelijk veel zachter dan aluminium. Bij wicker tuinstoelen zijn kussen bijvoorbeeld niet perse een must.

Aluminium is een écht lichtgewicht product en dus zeer gemakkelijk verplaatsbaar. In principe kunnen dergelijke tuinsets zomer en winter buiten blijven staan.

© Pixabay.com

Wicker tuinsets

Wicker is een fantastisch sterk kunststof product wat bestand is tegen alle weersomstandigheden. Wicker wordt geleverd als een gevlochten kunststof en oogt landelijk modern. Dit materiaal is zacht, alhoewel het gebruik van kussens wel een pre vormt. Wicker tuinmeubelen zijn doorgaans een stuk zwaarder dan bijvoorbeeld aluminium tuinsets zijn. Wicker tuintafels zijn meestal voorzien van een glazen plaat om een rechte ondergrond te creëren.

Hardhouten tuinset

Wie de voorkeur geeft aan een houten tuinset kan het beste voor hardhout kiezen. Andere houtsoorten, zoals steigerhout, zijn minder weersbestendig. Houten tuinsets vragen echt om gebruik van kussens. Daarnaast is het belangrijk deze tuinmeubelen te onderhouden met een beits of vochtafstotende olie. Bij voorkeur berg je de hardhouten tuinmeubelen na het seizoen op in de schuur, zo blijven zij aanzienlijk lang mooier, want hardhouten tuinmeubelen zijn minder weersbestendig dan andere tuinsets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *