Welke leeftijd staat op lenen?

In veel gevallen kan het verstandig zijn om een lening af te sluiten. Veel mensen die hebben wel ergens een lening voor afgesloten, al zijn ze er niet altijd even bewust van, omdat het al zeer genormaliseerd is. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan geld lenen voor de hypotheek van je huis. Maar bijvoorbeeld ook voor je studie, auto of voor andere zaken. Er zijn dus zeer veel mogelijkheden als het gaat om een lening afsluiten. Maar hoe oud moet je eigenlijk zijn om een lening af te sluiten? In dit artikel geven we je daar meer informatie over, bovendien ontvang je informatie over andere belangrijke zaken als het gaat om een lening afsluiten. Lees dus snel verder en laat je verblijden met allemaal handige kennis!

Welke leeftijd staat op lenen
© Pixabay.com

Minimum leeftijd

Als het gaat om de minimum leeftijd voor het afsluiten van een lening, dan kan gesteld worden dat dit afhankelijk is van meerdere aspecten. Allereerst hangt dit af van het soort lening dat je wil afsluiten. Wil je bijvoorbeeld een hypotheeklening afsluiten? In dat geval is het al voldoende om meerderjarig te zijn. Er zijn dan geen verdere eisen waar je je aan hoeft te houden en dat is natuurlijk zeer voordelig. Je bent in België minderjarig wanneer je een leeftijd van 18 jaar hebt bereikt. Maar het kan zijn dat je voor andere leningen iets ouder moet zijn. Een voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld een consumptief krediet.

Consumptief krediet

Een consumptief krediet is een krediet die je aansluit om een eenmalige aankoop te doen. Dit kan bijvoorbeeld een auto, boot maar ook heel iets anders zijn. Om een consumptief krediet af te sluiten, hangt de minimum leeftijd af van de verstrekker. Bij sommige verstrekkers mag je dit bijvoorbeeld al afsluiten op 18-jarige leeftijd, maar in sommige gevallen kan dit ook anders zijn. Dus dat is iets wat je even goed moet uitzoeken. De reden waarom ze minimum eisen stellen, is dat de verstrekkers zeker willen weten dat ze het geld terugkrijgen. Daarom kan het zijn dat ze soms andere eisen aan de leeftijd stellen.

Welke leeftijd staat op lene
© Pixabay.com

Maximum leeftijd

Er bestaat ook nog een maximum leeftijd als het gaat om lenen. Dit klinkt misschien gek, want waarom zou daar een maximum aan verbonden zijn. Maar in principe is het wel vrij logisch. Het is misschien cynisch om zo te redeneren, maar hoe ouder je bent, hoe groter de kans is dat je komt te overlijden. Bedrijven die een lening verstrekken willen dan niet met de gebakken peren zitten, wanneer het overlijdensrisico heel groot is. Dus omwille van die reden is er soms een maximum leeftijd als het gaat om het lenen van een bedrag.

Maar ook hierbij geldt dat het ook afhankelijk is van het soort lening dat je afsluit. Sluit je bijvoorbeeld een doorlopende lening af, dan kunnen er andere regels gelden dan bijvoorbeeld bij een persoonlijke lening.

Al met al moet je altijd eerst kijken of je echt een lening nodig hebt. Je kunt er namelijk ook door in de problemen komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *