Lenen voor een voertuig: dit moet u weten

Weinigen van ons hebben voldoende spaargeld opgeborgen om de kosten van het kopen van een auto te dekken. Dus als u op zoek bent naar een nieuwe set wielen, overweegt u waarschijnlijk een autolening af te sluiten. In deze gids vindt u alles wat u moet weten over autoleningen en waar u op moet letten.

Lenen voor een voertuig dit moet u weten
© Pixabay.com

Wat is een autolening?
Een populaire manier om de kosten van een nieuwe auto te financieren in België, is door middel van een persoonlijke lening. Met persoonlijke autoleningen kunt u gedurende een bepaalde tijd een afgesproken bedrag lenen. Ze staan ​​bekend als ‘ongedekte’ leningen omdat ze niet zijn gedekt door een item zoals uw auto zelf, dus uw auto wordt niet automatisch van u afgehaald als u betalingen mist. Over het algemeen kunt u tot €25.000 lenen via een ongedekte autolening, hoewel u bij sommige geldschieters meer kunt lenen. U kunt ervoor kiezen om dit bedrag af te betalen over een periode, een zogenaamde looptijd, meestal tussen één en vijf jaar. U kunt de maandelijkse betaling verlagen door de looptijd van de lening te verlengen, maar omdat u langer rente betaalt, wordt het totale bedrag dat u terugbetaalt hoger.

Wat zijn de voor- en nadelen?
Het is belangrijk om te overwegen of een ongedekte persoonlijke autolening de juiste optie voor u is. Om u te helpen beslissen, hebben we hieronder enkele belangrijke voor- en nadelen uiteengezet.

Voordelen
zodra u het geleende geld aan de autodealer betaalt, bent u de eigenaar van de auto – in tegenstelling tot sommige andere soorten autofinancieringsregelingen (zie hieronder).
U hebt de neiging om een ​​concurrerender tarief te krijgen voor leningen die rechtstreeks van een bank of andere kredietverstrekker worden verstrekt dan voor leningen die rechtstreeks door autodealers worden aangeboden. Met vaste maandelijkse betalingen kunt u een budget plannen. U kunt beslissen hoe lang u de lening moet terugbetalen, doorgaans tot vijf jaar, maar soms ook langer. Met ongedekte autoleningen kunt u meestal een groter bedrag lenen dan bij andere financieringsopties, zoals een creditcard.

Lenen voor een voertuig dit moet u wete
© Pixabay.com

Nadelen
U heeft een goede kredietscore nodig om te profiteren van de scherpste tarieven. De waarde van auto’s daalt meestal in de loop van de tijd, dus uw voertuig is waarschijnlijk minder waard dan u ervoor hebt betaald aan het einde van uw uitleentermijn. Maandelijkse betalingen zijn niet flexibel, dus zorg ervoor dat u de betalingen bijhoudt. Als u betalingen mist, kan dit een negatieve invloed hebben op uw kredietscore, wat van invloed kan zijn op toekomstige financiële transacties. Er kan een vergoeding gevraagd worden als u uw autolening vervroegd wilt afbetalen – dit is vaak één tot twee maanden rente.

Wat u moet overwegen voordat u zich aanmeldt?
Bedenk voordat u een autolening afsluit hoeveel u werkelijk moet lenen en denk realistisch na over hoeveel u zich kunt veroorloven om elke maand terug te betalen.
Het kan verleidelijk zijn om over een langere periode een lening af te sluiten om uw maandelijkse betalingen laag te houden. Houdt er echter rekening mee dat dit betekent dat u in het algemeen meer rente betaalt. Vergelijk verschillende ongedekte autoleningen voordat u er een afsluit, aangezien de tarieven dramatisch kunnen variëren. En om u te helpen bij het budgetteren, moet u ervoor zorgen dat uw tarief vast is en niet variabel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *