Wanneer voldoet je woning aan de EPC-normen?

Wie een huis wil kopen of er al eentje gekocht of verworven heeft, kent het verplichte EPC-attest dat een waarde toekent aan de energiezuinigheid van jouw pand. De normen zullen in de toekomst steeds strenger worden waarbij het de bedoeling is om tegen 2050 aan een EPC-peil A te voldoen. Huizen en appartementen die slecht scoren op gebied van EPC vragen dan ook een  grondige aanpak om beter te scoren.

© Pexels.com

Waarom renoveren?

Bij een hoge EPC-score van een woning waar je eigenaar van wordt, val je onder de renovatieplicht. Wie binnen een termijn van vijf jaar niet voldoet aan deze verplichting, mag zich aan een fikse boete verwachten en zal zich alsnog in regel moeten stellen. Gelukkig geeft het EPC-attest meer informatie over hoe je een betere waarde kan bekomen. Kijk dus zeker goed naar welke maatregelen je kunt treffen om het peil in de goede richting te duwen. Los van de verplichting is een huis dat energiezuinig is uiteraard voordeliger qua verwarming en minder belastend voor het milieu. 

Renoveren kan je leren

Ben je al langer eigenaar en heb je dus geen verplichting om het EPC-peil te verlagen, dan ben je toch gebaat om maximaal rekening te houden met het EPC-peil indien je wil renoveren. De meerwaarde van de renovatie kun je pas echt verzilveren wanneer ook de EPC-waarde gunstig is voor een eventuele verkoop later. Het eerste waar je op kunt inzetten is het isoleren van de woning: daken, muren, vensters en vloeren. Ga eerst na of er geen structurele werken of plaatselijke herstellingen nodig zijn alvorens het dak en de muren (extra) te isoleren. 

Vloerisolatie

Meestal vermeldt het EPC attest: “X m2 is vermoedelijk te weinig geïsoleerd”, met de aanbeveling: “Plaats bijkomende isolatie”. Hoewel het om heel ingrijpende werken gaat, loont het wel de moeite, zeker als je toch een nieuwe vloer wil leggen. Grijp tegelijkertijd de kans om meteen alle afvoeren en leidingen te vervangen. Bovendien kun je zelf de handen uit de mouwen steken om de totale kostprijs te verlagen. Denk maar aan het uitbreken en afvoeren van de bestaande vloer. Maar ook het plaatsen van vloerverwarming en een nieuwe vloer is een haalbare kaart. Maak dan zeker gebruik van een nivelleersysteem en gebruik telkens een spie om een vlak resultaat te verzekeren. De spieën zijn bovendien herbruikbaar.

© Pexels.com

Comfortabel wonen

Wanneer je dan toch grondig aan het renoveren bent, kies je maar beter voor meer comfort en vernieuw je best meteen ook de badkamer. Hier kun je ook weer heel wat besparen door dingen zelf te doen. De badkamer betegelen, het badkamermeubel installeren, kranen plaatsen, het zijn allemaal dingen die niet onoverkomelijk zijn voor de gemiddelde doe-het-zelver. Het is ook de gelegenheid om de ventilatie van de badkamer als vochtige ruimte in een woning te optimaliseren aangezien isolatie zonder ventilatie, problemen kan veroorzaken voor een gezond binnenklimaat. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *