Voorzie je huis van een airco

Een airco is misschien een dure aankoop, maar op lange termijn haal je je investering er sowieso uit. Wanneer de temperaturen hoog oplopen, zorgt een airco voor een welgekomen afkoeling. Bovendien heb je tegenwoordig airco’s die in de zomer voor afkoeling zorgen en in de winter de ruimtes verwarmen. Een aankoop die dus misschien wel het overwegen waard is.

© Pixabay.com

Welke opties heb je?

Er zijn verschillende soorten varianten van airco’s. De goedkoopste optie is om een blazer te kopen. Je hebt deze in verschillende groottes. Zo kan je kiezen voor een klassieke ronde ventilators of een kolomventilator. Een nadeel hiervan is dat het gewoon de lucht die in de ruimte aanwezig is, naar je toe blaast. Wanneer het dus erg warm is, wordt er gewoon warme lucht rond geblazen.

Een airco die duurder is in aankoop, maar waar je veel meer aan hebt, is een airco split unit.

Dit is een airco met een binnen- en een buitenunit. De werking van een dergelijke airco split unit is eigenlijk heel eenvoudig. De binnenunit zuigt de lucht aan uit de ruimte en zet deze om in koele lucht. Deze wordt door de binnenunit dan weer in de ruimte geblazen. De overtollige warme lucht wordt door de buitenunit naar buiten geblazen.

In de winter kan je dit dus ook gebruiken om de lucht te verwarmen. Het principe is hier net andersom. De lucht die uit de ruimte wordt gezogen, wordt opgewarmd en nadien terug in de kamer geblazen. De overtollige koele lucht wordt dan naar buiten geleid.

© Pixabay.com

Zelf een airco split unit plaatsen?

Het is technisch gezien mogelijk om zelf een airco te plaatsen. Er bestaan volledige montage pakketten die je kan aankopen waarin alle onderdelen zitten die je nodig hebt. Wanneer je wat handig bent aangelegd, kan je kiezen om zelf de installatie te doen. De ideale manier om de kosten te drukken.

Toch is een airco plaatsen niet eenvoudig. Wanneer je kiest voor een airco split unit, moet je op voorhand al goed nadenken over de locatie van de binnen- en buitenunit. Zeker de binnenunit moet op een centrale plaats komen, maar je wil natuurlijk niet dat alle aandacht naar je airco gaat. Voor de buitenunit moet je er voornamelijk rekening mee houden dat deze makkelijk bereikbaar is. Wanneer er een probleem is, is het niet handig als je nog allerlei dingen moet verplaatsen om tot de unit te komen.

Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat je soms niet de volledige installatie zelf mag doen. Bij sommige pakketten mag je bijvoorbeeld de aansluiting niet zelf doen. Indien je dit wel doet, kan het zijn dat de garantie vervalt. Laat je dus zeker goed informeren bij de aankoop, is de boodschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *