Tapas als diner? Zo pak je dat aan!

We kennen tapas allemaal als die heerlijke hapjes voor een maaltijd of zelfs als een volledige maaltijd op restaurant. Allerlei schaaltjes en potjes op tafel waaruit je jouw favoriete hapjes kiest. Maar heb je al eens geprobeerd om thuis tapas te serveren? Het is de perfecte maaltijd voor een avondje met vrienden. 

Tapas zien er best ingewikkeld uit wanneer je ze geserveerd krijgt, maar eigenlijk is het niet zo moeilijk om ze zelf te maken. Het gaat er om dat je een mooie selectie van verschillende hapjes kiest. Een beetje vlees, wat vis, een paar kazen en wat groenten. Serveer er een goede Spaanse wijn bij en je avond is gegarandeerd geslaagd. 

© Pixabay.com

Drie tapashapjes per persoon

Wanneer je in een echt tapasrestaurant gaat eten, dan raden ze je vaak ongeveer drie tapashapjes per persoon aan. Dat komt natuurlijk omdat de gerechten op restaurants erg rijk zijn. Het is niet belangrijk om die regel strak aan te houden wanneer je thuis tapas serveert, maar het kan wel een leidraad zijn. 

Wat wel belangrijk is, is dat je er een goed stuk brood bij serveert. Denk aan knoflookbrood of focaccia met olijfolie. Dat brood ondersteunt de maaltijd en het is gewoon lekker om met een stukje brood de saus van je bord te deppen. 

Een goede selectie van hapjes

Er bestaan koude en warme tapas, vegetarische en zelfs veganistische tapas. Zo veel mensen, zo veel smaken. Kies dus best een mooie selectie van hapjes. Denk aan olijven en kazen en droge ham. Maar ook aan geroosterde groenten, patatas bravas en in de oven gegrilde pepers. 

Liefhebbers van vis vinden tapas zoals ansjovis op olie of gefrituurde inktvisringen vast heerlijk. Vleeseters smullen van gehaktballetjes in pikante tomatensaus en van chorizo en ham. En vergeet vooral de drankjes niet. Serveer cocktails met limoen en tequila, of een tempranillo wijn of Desperados bier. 

© Pixabay.com

Zoete tapas

Een maaltijd van tapas sluit je met… zoete tapas. Kleine dessertjes die je in één hap in je mond stopt. Denk aan cake in hapklare stukjes gesneden. Of aan een klein schaaltje crema catalana. Zoete amandelkoekjes passen prima bij de koffie, net zoals pralines van donkere chocolade. 

Door je tapas in een bepaalde volgorde te serveren – eerst koude, dan warme en tenslotte zoete tapas – creëer je een heuse maaltijd. Omdat je hapjes serveert, kies je zelf wanneer je de volgende selectie op tafel zet. Zo kan je een avond lang gezellig tafelen met je vrienden. En daar draait zo’n diner party toch om, niet?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *