Stylingadvies voor de buitenkant van je huis

Na lange verbouwingswerken of een grote verhuis, heb jij van je huis echt jouw droomplekje gemaakt. Misschien heb je zelfs je droomkeuken ontworpen of vele winkels en kraampjes afgestruind op zoek naar die karaktervolle sixties lamp. Je huis is af, en je bent zo trots als een gieter. Maar dan stap je naar buiten en zie je die sombere buitenkant: misschien is je gevel in een mindere staat, hou je niet van je gevelstenen of is je voortuin of oprit grijs en karakterloos. Wil je ook van de buitenkant van je huis een droomplek maken? Goed, want wij hebben wel wat ideeën.

© Pixabay.com

Je gevel upgraden

First things first: hoe ziet je gevel eruit? Is hij toe aan een opknapping, een schilderbeurt of een hele renovatie? Als je gevel nog in een goede staat is, heb je wel wat opties om hem op te leuken. Zo kan je je gevel schilderen, kaleien of voor gevelbekleding kiezen.

Met een andere gevelkleur bereik je al veel: als je een rode of grijze steen wit of beige schildert, creëer je al een heel andere look. Zeker bij landelijke huizen is een witte of beige gevel prachtig. Als je voor een modernere look wil gaan, raden we thermowood gevelbekleding aan. In combinatie met een witte of lichtbruine steen, of gewoon op zichzelf ziet je huis er eigentijds en origineel uit. Omdat thermowood tot 200°C wordt verwarmd, is het beter bestand tegen vocht dan gewoon hout. Plus, thermowood is erg duurzaam: het kan worden gerecycleerd, wordt niet vervaardigd met chemicaliën en is gemaakt van Europees hout (zoals populieren-, essen- en dennenhout), in plaats van het belastende tropische hout.

© Pixabay.com

Green it up!

Met een kaleien gevel ziet je huis er veel properder en mooier uit, maar het probleem bij zo’n gevel is dat die er snel wat saai uitziet. Alles is dezelfde kleur en het ziet er nogal eendimensionaal uit. Als je dus niet kiest voor bijvoorbeeld houten of aluminium gevelbekleding, zijn klimplanten een heel leuke oplossing. En bonus: je pakt ineens je voortuin wat aan. Onze tip voor de voortuin: durf in de hoogte te werken. Grassen, lage bloemen en veel gras zijn erg handig, maar geven je tuin weinig karakter of dimensie. Wat je kan doen is klimplanten bevestigen op plaatsen waar je gevel er wat minder mooi uitziet: een witte regen, wilde wingerd of klimhortensia zijn perfecte keuzes. Voeg ook enkele lagere struiken toe zoals lavendel of hortensia en bodembedekkers zoals geraniums. Werk dus van hoog naar laag en zo creëer je visueel een veel interessantere voortuin. En bonus: de aandacht wordt wat afgeleid van die gevel die misschien wat liefde nodig heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *