Premies voor dakisolatie: wat is er allemaal mogelijk?

Heeft u als Vlaming plannen om het dak van uw woning te gaan isoleren? Voor isolatie zijn er in Vlaanderen verschillende instanties waar u terecht kunt voor premies en financiële steun. De beschikbaarheid van premies voor dakisolatie maakt, naast de energiebesparing die dakisolatie u oplevert, het isoleren van uw woningdak nog voordeliger. Maar op welke premies kunt u aanspraak maken als u uw dak gaat (laten) isoleren? In dit artikel bieden we u een overzicht van alle beschikbare premies van dit moment voor isolatie.

Premies voor dakisolatie wat is er allemaal mogelijk
© Pixabay.com

Een aantrekkelijke premie via de netbeheerder

Via de netbeheerder Fluvius kunt u als woningbezitter enkele interessante premies krijgen voor als u uw dak gaat isoleren. Een populaire en veelgebruikte premie is de zogenoemde ‘Premie voor dakisolatie of zoldervloerisolatie in een woning of appartement’. Deze premie kan worden aangevraagd voor woningen of appartementen die na 1 januari 2006 in Vlaanderen op het elektriciteitsnetwerk zijn aangesloten. Zowel bij het zelf plaatsen van het isolatiemateriaal als wanneer u deze laat uitvoeren door een aannemer komt u in aanmerking voor een financiële vergoeding. Deze varieert van 2 euro per m2 bij zelf aanleggen tot wel 14 euro per m2 bij de dakisolatie (in combinatie met asbestverwijdering) laten uitvoeren door een aannemer. Heeft u dus asbest, dan krijgt u voor het weghalen hiervan een extra vergoeding van de Vlaamse overheid.

De burenpremie bij een collectief renovatieproject

Via netbeheer Fluvius kunt u ook terecht voor een burenpremie bij een collectief isolatie of renovatieproject. Hierop kunt u aanspraak maken als u, amen met negen andere woningeigenaren, een BENOvatiecoach (projectbegeleider) inschakelt om de betreffende woningen te renoveren en van isolatie te voorzien. De projectbegeleider zorgt dan voor een scherpe prijs en helpt u bij het aanvragen van premies via de netbeheerder. De burenpremie is dus geen directe, maar een indirecte premie voor isolatie.

Totaalrenovatiebonus bij drie projecten

Populair is ook de totaalrenovatiebonus van netbeheerder Fluvius. Dit is een aantrekkelijke tegemoetkoming in de isolatiekosten als u ervoor kiest om drie isolatieprojecten tegelijk uit te (laten) voeren, binnen een periode van maximaal vijf jaar. De hoogte van de premie bedraagt per 3 renovaties 1250 euro voor eensgezinswoningen en 625 euro voor een appartement. Uiteraard moet u aan de gestelde voorwaarden voldoen, zoals een woning bezitten die vóór 1 januari 2006 op het elektriciteitsnetwerk is aangesloten en de technische eisen die Fluvius stelt.

Premies voor dakisolatie wat is er allemaal mogelij
© Pixabay.com

De huur-en-isolatiepremie

Een laatste bekende premie voor isolatiewerken is de zogenoemde huur- en isolatiepremie. Deze financiële tegemoetkoming is een extra bijdrage voor mensen die een dakisolatieproject, beglazings- of een spouwmuurisolatieproject laten uitvoeren in huurwoningen. Het aanvragen van deze premie kan, maar dan wordt er wel een projectpromotor ingeschakeld. Deze projectleider coördineert het renovatieproject en helpt zowel de verhuurder als de huurder bij de voorbereiding en uitvoering van de isolatiewerkzamaheden.

Zoek goed uit op welke premies u aanspraak kunt maken

Naast premies van uw netbeheerder, zijn er ook financiële subsidies mogelijk via de overheid. Online kunt u, via de zoekmachine Premiezoekrobot op Energiebesparen.be, snel nagaan op welke gemeentelijke en provinciale premies u recht heeft als u ervoor kiest om te gaan isoleren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *