Kiezen voor latex of nitril handschoenen?

Op de markt zijn verschillende soorten handschoenen beschikbaar in de medische wereld, maar ook voor huishoudelijk gebruik is het handig om de verschillen tussen deze soorten handschoenen te weten. Veelal wordt gebruik gemaakt van handschoenen van latex of nitril materiaal.

Wat zijn latex handschoenen en waarvoor worden ze gebruikt?

Latex handschoenen zijn gemaakt van natuurlijk rubber materiaal. Dit materiaal is sterk en elastisch, waardoor ze goed aansluiten en niet makkelijk kapot gaan. De goede pasvorm zorgt ervoor dat de gevoelsfunctie van de vinger behouden wordt. Latex handschoenen kunnen gebruikt worden voor werkzaamheden met bloed en andere lichaamsvloeistoffen, verzorgende werkzaamheden, omgang met voedsel en reinigingswerkzaamheden. Het voordeel van latex handschoenen is dat deze vaak voordeliger zijn dan handschoenen van ander materiaal.

© Pixabay.com

De nadelen van voordelige latex handschoenen

Het nadeel van voordelige latex handschoenen is dat ze niet geschikt zijn voor mensen met een latex allergie. Daarnaast kunnen latex handschoenen niet gebruikt worden in combinatie met vet of olie. Een ander nadeel van latex handschoenen is dat kleine gaatjes gemaskeerd worden door de elasticiteit van de handschoenen. Dit kan een gevaar zijn voor mensen die werken met chemische stoffen of bij de overdracht van micro-organismen.

Handige nitril handschoenen voor een bredere toepassing

Nitril handschoenen zijn gemaakt van synthetisch rubber. De pasvorm van handige nitril handschoenen komt in de buurt van latex handschoenen. Ook hebben deze handschoenen een goede gevoelsfunctie en goede grip. Nitril handschoenen worden naast de toepassingen van latex handschoenen ook gebruikt bij de omgang met voedsel en chemische stoffen.

Wat zijn de verschillen tussen latex en nitril handschoenen?

Latex handschoenen zijn van natuurlijk rubber materiaal dat afkomstig is van rubberbomen. Het rubber van latex handschoenen is iets dikker dan van nitril handschoenen. Nitril handschoenen zijn een goed alternatief voor mensen die allergisch zijn voor latex. Het voordeel van nitril handschoenen is dat het gemaakt is van nog sterker materiaal en hierdoor een langere levensduur heeft. Nitril handschoenen zijn hierdoor beter bestand tegen hitte. Daarnaast scheuren nitril handschoenen als er een klein gaatje in de handschoen zit. Dit lijkt misschien een nadeel, maar het is juist een voordeel wanneer je werkt met chemicaliën of micro-organismen. Op deze manier weet je wanneer de handschoenen kapot zijn en vervangen moeten worden. Een ander voordeel van nitril handschoenen is dat dit materiaal wel gebruikt kan worden in combinatie met vet of olie. Het voordeel van latex handschoenen is dat deze in vergelijking tot nitril handschoenen elastischer zijn en hierdoor geschikter zijn voor handelingen waarbij een hoge gevoelsfunctie gewenst is.

© Pixabay.com

Gepoederde of ongepoederde handschoenen gebruiken?

Er zijn gepoederde en ongepoederde varianten van latex en nitril handschoenen verkrijgbaar. Bij een gepoederde handschoen is de handschoen voorzien van een laagje maïs zetmeel ook wel maïzena genoemd. Dit laagje maïzena zorgt ervoor dat het aantrekken van de handschoenen makkelijker gaat. Daarnaast zorgt dit laagje maïzena ervoor dat de handschoenen langer gedragen kunnen worden door de verhoogde opname van vocht. Sommige mensen zijn allergisch voor gepoederde handschoenen, waardoor ongepoederde handschoenen een betere keuze is. Een nadeel van gepoederde handschoenen is dat deze niet gebruikt kunnen worden inde voedselindustrie vanwege de mogelijkheid dat de maïzena in het voedsel terecht komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *