Duurzame raamdecoratie: 5 tips

We willen duurzamer zijn op alle fronten, dus het is niet verwonderlijk dat dit een factor is waar we tevens op letten als we op zoek zijn naar nieuwe raambekleding. De raamdecoratie kan op meerdere manieren bijdragen aan een duurzamere woning. Hier vertellen we je hieronder meer over, aan de hand van een vijftal tips.

© Inhuisplaza.be

Tip 1: lamellen voor extra isolatie

Lamellen zien er niet alleen mooi uit, maar ze kunnen ook nog eens voor extra isolatie zorgen. Binnen je woning kun je op diverse plekken isolatie aanbrengen. Wellicht heb je een oudere woning en is het isoleren van de spouwmuur nog nodig, maar ook op plaatsen zoals de vloer, het plafond, het dak en de muur kan isolatie worden aangebracht. Goede lamellen zorgen voor extra isolatie bij het raam. Dat maakt je woning duurzamer.

Tip 2: kies voor houten lamellen

Lamellen kunnen van verschillende materialen gemaakt worden. Populair zijn kunststof en aluminium lamellen, maar ook houten lamellen doen het nog altijd goed onder de consumenten. Houten lamellen op maat zien er goed uit en door het gebruik van natuurlijke materialen zijn ze bovendien duurzamer in vergelijking met de kunststof varianten. Doordat ze op maat gemaakt kunnen worden, beschikken ze bovendien over een betere isolatiewaarde omdat er effectiever geïsoleerd wordt.

© Inhuisplaza.be

Tip 3: weinig onderhoud

Het is duurzamer als er weinig onderhoud nodig is voor een onderdeel van je woning. Als er plekken zijn die je bijvoorbeeld met heftige chemicaliën schoon moet maken, is dit automatisch minder goed voor mens en milieu. Een groot voordeel van houten lamellen is dat eens in de zoveel tijd afstoffen met een microvezeldoek voldoende is om ze schoon te houden. 

Tip 4: warmte buiten houden in de zomer

In de zomer kan het behoorlijk warm worden. De laatste jaren lijkt het zelfs steeds warmer te worden tijdens de zomer, met temperaturen die recordhoogtes bereiken. Hierboven vertelden we je al dat houten lamellen zorgen voor extra isolatie tijdens de winter, maar je kunt deze lamellen ook zo afstellen dat ze de warmte buiten houden tijdens de zomerse maanden van het jaar. Hierdoor hoef je geen gebruik te maken van bijvoorbeeld een airco, wat duurzamer is. 

Tip 5: regel de lichtinval binnen je woning

Met behulp van houten lamellen heb je meer controle over de lichtinval binnen je woning. Door het gebruik van hout als materiaal ontstaat er bovendien een meer natuurlijke lichtinval. Daarom behoort raamdecoratie zoals houten lamellen op maat tot de duurzamere opties van dit moment. Je kunt voor dit soort lamellen terecht bij verschillende aanbieders, waaronder Inhuisplaza.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *