Co-wonen doe je samen

Coliving is veel meer dan een studentenflat of een studentenhuis. Het is een nieuw concept van gemeenschappelijk leven dat populair is bij millennials die onder hetzelfde dak wonen en werken aan hun bedrijf. Bewoners kunnen netwerken en synergieën tot stand brengen om hen te helpen bij hun zakelijke projecten. Een huis delen is voor miljoenen jongeren de eerste stap naar onafhankelijkheid. Sommigen bundelen hun krachten met vreemden om huizen te bouwen en anderen geven de voorkeur aan jeugdherbergen, maar de meest innovatieve kiezen voor coliving-ruimtes die ondernemerschap ondersteunen door een sfeer te creëren voor het delen van ideeën, kennis en ervaringen.

Co-wonen doe je samen
© Pixabay.com

Wat is co-living ondernemerschap buiten co-working

Millennials slagen erin om naar wijken van grote steden als Londen, Kopenhagen en New York te verhuizen, waar voet op de vastgoedladder krijgen een (bijna) onmogelijke missie is voor deze hoogopgeleide jonge mensen met een ondernemersmentaliteit. Coliving is een community living concept waarbij jonge professionals intrekken bij gelijkgestemden, de servicekosten delen en profiteren van flexibele huurvoorwaarden. Een wasserette, keuken, zwembaden, werkruimtes, ontspanningsruimtes, sportscholen en spa behoren tot de gebruikelijke faciliteiten die coliving huurders biedt, waaronder tal van liberale professionals en digitale nomaden. Ze genieten meestal van privékamers met een eigen badkamer en organiseren evenementen voor bewoners om samen te komen en een praatje te maken.

De voordelen
Deze huisvestingsoptie voor jonge ondernemers was een belangrijke trend in de wereldwijde vastgoedsector. De zogenaamde “generatie Y” ziet coliving als een interessante levensstijl die het volgende mogelijk maakt:

Kennis delen
Een kans om zakelijke projecten te leren en te verbeteren met nieuwe ideeën en professionele ervaringen.

Netwerken en contacten
Het is gemakkelijk om mensen te leren kennen en nieuwe zakelijke kansen te vinden.

Synergieën tot stand brengen
Ze moedigen professionele samenwerking aan en het opzetten van complementaire projecten in ieders voordeel.

Co-wonen doe je same
© Pixabay.com

Samenwerken met ondernemerschap
Ze zijn ontworpen en uitgerust om creativiteit, innovatie en teamwerk 24 uur per dag aan te moedigen.

Wekelijkse of maandelijkse huurcontracten
Huurders zijn niet gebonden aan erfpachtcontracten. Deze continue rotatie verrijkt het coliving met nieuwe ervaringen en standpunten.

Waarom is coliving zo populair?

Het aantal alleenwonende jongeren tussen 18 en 34 jaar tussen 2005 en 2015 is met 10,3% afgenomen. Factoren zoals de huisvestingscrisis van 2008, de loonstagnatie en de schulden van studentenleningen hebben het voor jongeren moeilijker gemaakt om zich een eigen appartement te veroorloven. Degenen die het zich kunnen veroorloven om alleen te wonen, kiezen vaak voor de gemeenschap die voortkomt uit het samenleven, vooral omdat jonge mensen het huwelijk uitstellen en verder van huis gaan wonen.

Deze trend is niet uniek voor de VS. In Hong Kong, waar de gemiddelde woonoppervlakte per persoon 80 vierkante m is (vergeleken met 207 vierkante m per persoon in het gemiddelde appartement in New York City) en 76% van de volwassenen in de leeftijd van 18-35 woont in thuis bij hun ouders, is coliving een populair alternatief voor thuiswonen – en eentje waarmee ze geld kunnen besparen om hun eigen huis te kopen op een van de duurste huurmarkten ter wereld. In de San Francisco Bay Area, New York City en Londen maken concurrerende vastgoedmarkten het voor velen financieel onbereikbaar om alleen te wonen. En voor nieuwkomers is een huis delen met vrienden geen optie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *