Sleutel afgebroken in het slot? Geen paniek, hier is de oplossing!

Op de meest onverwachte momenten kan het gebeuren, je probeert je slot open te draaien en de sleutel breekt af. Wat nu? Geen reden tot zorg, want met deze tips haal jij de afgebroken sleutel uit het slot.

© Pexels.com

Bel de slotenmaker

Verreweg de meest eenvoudige manier om een afgebroken sleutel uit het slot te halen, is direct de slotenmaker te bellen. Stel je woont in Gent en bent heerlijk met vrienden op stap geweest. Je komt thuis in het midden van de nacht, steekt de sleutel in het slot en de sleutel breekt. Je kan op geen enkele mogelijkheid naar binnen, dan bel je direct de slotenmaker Gent, want een slotenmaker staat 24 uur per dag voor je klaar.

Duwen, lijmen, peuteren, wrikken of boren? Vijf effectieve oplossingen

Er zijn vijf manieren om een afgebroken sleutel uit het slot te verwijderen. Afhankelijk van waar de sleutel gebroken is, of de sleutel al gedraaid was in het slot en hoeveel gereedschap je tot je beschikking hebt, kan je deze vijf eenvoudige methodes gebruiken om het probleem te verhelpen.

Duw de sleutel uit het slot

Heb je een extra sleutel van het slot en kan je bij de andere zijde van het slot komen? Steek dan allereerst je extra sleutel in het slot en probeer eenvoudig het afgebroken stuk sleutel uit het slot te duwen. Dit is verreweg de snelste en simpelste oplossing waarbij je slot niet beschadigt.

Secondelijm

Is je sleutel buiten het slot afgebroken? Dan biedt secondelijm een uitstekende oplossing. Secondelijm hecht aan allerlei materialen, ook die van jouw sleutel. Breng de lijm aan, wacht één of twee seconden en lijm het afgebroken deel vast. Laat het geheel een minuut drogen om er zeker van te zijn dat het gehecht is en probeer voorzichtig de sleutel (terug te draaien en) uit het slot te halen.

Een pincet of schaar

De sleutel is afgebroken in het slot en er steekt een (zeer klein) stukje van de sleutel uit het slot. Je kunt geen secondelijm gebruiken, want dit zou mogelijk in het slot terechtkomen of je hebt geen secondelijm in huis. Pak dan een pincet of een schaar met scherpe uiteinden en zorg dat je een smeermiddel zoals WD-40 bij de hand hebt. Klem de sleutel met het pincet of de schaar en spuit het smeermiddel in het slot. Wrik de sleutel uit het slot. Dit gaat in de meeste gevallen eenvoudig door het gebruik van het smeermiddel.

Een veiligheidsspeld, paperclip of vishaak

Ook een veiligheidsspeld, paperclip en een vishaak kunnen oplossing bieden. De vereiste voor deze methode is echter smeerolie of een zeer vettig glijmiddel. Let op dat je de afgebroken sleutel niet verder in het slot duwt en gebruik alleen de vishaak aan de kant van het slot waar de sleutel is afgebroken. Peuter de vishaak in het slot en als deze vast haakt in de sleutel wrik je de sleutel eruit.

De veiligheidsspeld en paperclip gebruik je bij voorkeur vanuit de andere kant van het slot. Eerst peuter je de veiligheidsspeld of paperclip in het slot, dan draai je een eventueel afgebroken reeds gedraaide sleutel terug en duw je het afgebroken sleutelstuk eenvoudig naar buiten.

© Pexels.com

Sleutel uitboren of de cilinder verwijderen

Je kunt ook je sleutel uitboren of de cilinder verwijderen. Bij deze oplossing kan je de sleutel eenvoudig verwijderen, maar de kans dat je slot beschadigt is erg groot. Je moet dan wel een nieuw slot hebben om het oude te verwijderen. Voor deze meer ingrijpende acties is het daarom verstandig om toch de slotenmaker in te schakelen. Deze experts hebben in een handomdraai de afgebroken sleutel uit het slot, zonder schade aan het slot toe te brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *