Interessante premies voor milieubewuste verwarming

In de koude dagen is het natuurlijk niet mogelijk om zonder verwarming te zitten. De dagen kunnen guur aanvoelen en dan is het voor vele mensen wenselijk dat ze zich terug kunnen trekken in een woning waar het lekker warm is. Deze warmte komt er natuurlijk niet vanzelf. Daarvoor maken we vaak gebruik van de centrale verwarming. Maar is al dat stoken wel goed voor het milieu? Zeker niet! Er kleven veel nadelen aan het stoken wat wij doen in de winterse maanden. Daarom is het beter om over te stappen op milieuvriendelijke opties om zo niet alleen ervoor te zorgen dat je zelf lekker kan genieten van een aangenaam temperatuurtje in de woning, maar dat je ook een steentje bijdraagt aan het milieu. Als je ervoor kiest om energiezuinige verwarmingsinstallaties te plaatsen, kun je in aanmerking komen voor premies.

Interessante premies voor milieubewuste verwarming
© Pixabay.com

Aan welke premies kun je bijvoorbeeld denken?

Er zijn verschillende premies als het gaat om verwarmingsinstallaties. Zo heb je bijvoorbeeld premies voor een renovatiepremie. Daarnaast geeft de overheid ook financiële ondersteuning voor het installeren van warmte-krachtkoppelingen. Ook als er wordt gekozen voor een warmtepomp of het vervangen van een toestel dat op gas werkt, worden er premies uitgekeerd. Tot slot kan het ook zijn dat je recht hebt op een totaalrenovatiebonus. Dan zijn er ook nog bepaalde gemeentes en provincies die premies uitkeren wanneer mensen besluiten om over te stappen op een energiezuinige verwarmingsinstallatie.

De renovatiepremie

Als je van plan bent om je woning te renoveren, dan is de kans aanwezig dat je kan rekenen op de steun van de renovatiepremie. Deze premie is ingesteld in het jaar 2019. Als verhuurder of bewoner kun je deze premie aanvragen. Afhankelijk van de installatie die je hebt laten plaatsen (elektrische installatie, sanitaire installatie of centrale verwarming) en of je voldoet aan de geldende voorwaarden, zal er worden bekeken of je recht hebt op de premie en hoe hoog deze zal uitvallen. Het is wel aan te raden om de facturen te bewaren behorende bij de kosten die je hebt gemaakt voor de installatie. Anders is het niet mogelijk om kosten te declareren als je aanvraag eenmaal is goedgekeurd.

Interessante premies voor milieubewuste verwarmin
© Pixabay.com

Financiële ondersteuning voor de installatie van warmtekrachtkoppelingen

Warmtekrachtkoppeling installaties (ook wel WKK-installaties genoemd) hebben een vermogen van minder dan 50 kw per stuk. Je kunt het zien als een centrale verwarming die naast warmte ook elektriciteit produceert. Door dit in één te hebben wordt er veel minder elektriciteit opgewekt en bespaar je daarmee energie en ben je milieubewust. Na het plaatsen van zo’n installatie kun je steun krijgen van de overheid. Het hangt natuurlijk wel af van een aantal voorwaarden waaraan je dient te voldoen.

Een premie voor een warmtepomp of waterpompboiler

Een warmtepomp is een milieuvriendelijk alternatief voor de klassieke verwarmingsinstallatie. Hierbij wordt warmte uit de grond gehaald. Daarnaast wordt de warmte ook gehaald uit de lucht of uit het water. Dit gebeurd door middel van het gebruik van een compressor. Zowel elektrische en gaswaterpompen komen in aanmerking voor een premie voor een warmtepomp. Ook hier is het weer belangrijk om goed naar de geldende voorwaarden te kijken.

1 reactie op “Interessante premies voor milieubewuste verwarming

  1. Lisbet schreef:

    Tof dat je hier mijn aandacht op vestigt, Kathleen. Er zijn veel steunmaatregelen, maar je moet het weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *