Gordijnen of lamellen? Ik help je kiezen!

Wil je je huis een snelle make over geven, zonder kap- en breekwerk? Denk dan eens aan andere raamdecoratie. Een nieuw paar gordijnen of strakke lamellen aan de ramen geven je leefruimte meteen een heel nieuwe look en feel. Maar wat kies je nu? Ga je voor klassieke gordijnen of toch eerder voor trendy lamellen? Ik vergelijk ze voor je! 

© Pixabay.com

Warm en koud

Het eerste wat je je moet afvragen is: “Waarvoor heb ik raamdecoratie nodig?” Moet de verduistering enkel dienen om het licht buiten te houden als je slaapt? Of ook tegen zonlicht overdag? En, wat veel mensen vaak vergeten: moet het ook de koude of warmte tegenhouden? 

Hang je overgordijnen op maat voor je ramen, dan heb je meteen ook een extra isolerende buffer voor je ramen. Gordijnen houden namelijk ook de kou of eventuele tocht tegen. In huizen met oudere ramen kan dit dus echt een grote plus zijn. De gordijnen sluiten als de zon hard binnen schijnt, zorgt ook dat je ruimte minder snel opwarmt. Nog een voordeel: ze dempen ook het geluid in een kamer. Zit je met een grote ruimte waar nogal een ‘echo’ hangt, dan zijn gordijnen zeker een slimme zet. 

Flexibiliteit

Wil je gewoon rechttoe rechtaan een ruimte kunnen verduisteren om er te kunnen slapen, dan zijn overgordijnen ideaal. Ze houden het licht tegen en als je gordijnen mooi op maat gemaakt zijn, heb je geen kiertjes waar nog licht doorsijpelt. 

Lamellen zijn dan minder geschikt. Die sluiten het licht nooit volledig af. Er zullen aan de zijkanten altijd nog spleetjes zijn waar een straaltje licht door kan. Overdag is dat geen probleem en kan dat zelfs een troef zijn, maar ’s nachts houd je daar dus best rekening mee. 

Lamellen hebben dan wel weer het grote voordeel van flexibiliteit. Waar gordijnen nogal ‘alles of niets’ zijn, geven lamellen je de kans om exact te bepalen hoeveel zonlicht er nog binnenvalt. Misschien wil je het licht gewoon wat verdelen, misschien wil je volledig verduisteren, en misschien trek je de lamellen gewoon op om het licht volop te laten binnenstromen. 

© Pixabay.com

Bepaal de juiste look

Spontaan zou je denken dat gordijnen eerder klassiek zijn en lamellen strak en modern. Dat klopt voor een stuk ook, maar je kan eigenlijk echt alle kanten uit. Je kan gordijnen kiezen in prachtige moderne kleuren en witte houten lamellen kunnen heel mooi zijn in een huis met landelijke stijl. Toch blijft het echt een topcombinatie om in een strak interieur met veel wit te kiezen voor zwarte lamellen. Dat geeft een heel mooi resultaat. In een huis met hoge, statige plafonds, zijn gordijnen dan weer een winner. Ze geven de kamer echt extra cachet. 

Kan je niet kiezen? Ook dat is eigenlijk geen probleem! Je kan lamellen en gordijnen natuurlijk ook perfect combineren! Hang lamellen voor je raam om overdag de lichtinval te regelen en trek op koudere dagen of ‘s nachts voor datzelfde raam de overgordijnen dicht. Win-win! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *