Creëer een huiselijk gevoel met een haardvuur

Mensen houden van een haardvuur en als je er over nadenkt, is dat helemaal niet vreemd. We hebben warmte nodig om te overleven en om te kunnen koken, en tijdens onze evolutie zijn we een haardvuur met veiligheid en warmte beginnen associëren. Het is dus heel normaal dat je de geur en het geluid van een knetterend haardvuur als gezellig ervaart. 

In de loop der tijd verdween de nood om te koken op een open vuur. We hebben vandaag allemaal een gasvuur of een elektrisch kookvuur in onze huizen. Open haarden verdwijnen stilaan. We zijn ze als een luxueus item gaan beschouwen, iets wat je enkel kan vinden in oude, romantische huizen of in nieuwe dure woningen. 

© Pixabay.com

Alternatieven voor een haardvuur

Een haardvuur in huis tilt de gezelligheid meteen naar een nieuwe hoogte. Veel mensen dromen van een open haard in huis, maar kijken op tegen de bijkomende verbouwingen of hebben het budget niet om de hele woonkamer om te bouwen. 

Gelukkig zijn er genoeg alternatieven. En het meest eenvoudige alternatief is zo voor de hand liggend dat je er misschien niet aan denkt: een vuurplaats in de tuin. Met een eenvoudige vuurkorf of vuurschaal creëer je een gezellige hoek in je tuin. Een plaats waar je ’s avonds bij het vuur kan zitten met een glaasje of een goed boek. Zolang het niet regent, tenminste. 

Een vuur in huis

Een buitenvuur is een prima alternatief voor wie wel een vuur wil, maar geen ruimte heeft binnen, maar het is natuurlijk niet helemaal hetzelfde als een haardvuur. Wil je toch een haardvuur in huis, dan zijn er enkele dingen waar je rekening mee moet houden. Er zijn namelijk verschillende types haarden en kachels. 

Als je de ruimte hebt om brandhout op te slaan, dan is een open haard of een kachel een geweldige keuze. Maar ook mensen die geen ruimte hebben voor brandhout, hoeven niet in de kou te blijven staan. Een gesloten gashaard is een prima alternatief voor wie wat kleiner woont of voor wie gewoon geen gedoe wil met brandhout. 

© Pixabay.com

Kaarsen en tafelhaarden

Bij sommige woningen, zoals huurwoningen of appartementen, is het moeilijker om een haard in te bouwen. Wie toch de gezelligheid van flakkerende vlammen in huis wil, kan dan kiezen voor een tafelhaardvuur of zelfs voor kaarsen. Kaarsen van kunststof op batterijen zijn bijvoorbeeld erg veilig in gebruik. Zet er een tiental in verschillende groottes in een hoek van de kamer of zelfs in een oude haard en je hebt niet enkel een sfeervol, maar ook stijlvol alternatief voor een haardvuur. Laat je creativiteit maar los! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *